Ontspullen op … je cd’s?!?!

 

IMG_20170802_185538038

Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven: het is wat mijn man en mij samenbracht, het is een uitlaatklep, een universele taal, het maakte deel uit van mijn kindertijd, mijn jeugd, mijn opleiding, je muzieksmaak toont een deeltje van wie je bent…

Maar omdat muziek belangrijk is, hoef ik nog niet al mijn cd’s te bewaren. Dus hier enkele tips om ook te ontspullen op … je cd’s (nog altijd griezelig?).

Zet ik deze cd nog op?

De eerste vraag die je je stelt bij het selecteren van je cd’s is: zet ik deze cd nog op?

Is het antwoord ‘ja’, dan kan je deze cd gerust in je rek terugzetten.

Wanneer het antwoord ‘nee’ is, zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de cd weg kan, maar die ‘nee’ kan er zijn om 2 redenen:

  • je luistert wel nog naar dat album / die nummers, maar zet de cd niet meer op. Je hebt nu Spotify, Google Play Music en andere streamingsmogelijkheden en apps.
  • deze cd hoort bij wie je vroeger was. Je luistert nu niet meer naar dit soort muziek / die artiest, maar je hebt er ooit naar geluisterd.

Zou ik deze cd opnieuw kopen?

Is het aan te raden om je cd’s weg te doen wanneer je ze enkel nog beluisterd via apps als Spotify? We zijn namelijk niet zeker of deze apps en dit online aanbod wel zal blijven bestaan.

Persoonlijk denk ik dat dit online aanbod niet zal verdwijnen. Dat het zal veranderen, en dat apps zullen komen en gaan, dat is zeker, maar verdwijnen, dat denk ik niet. Daarvoor zijn er te veel mensen die er gebruik van maken, en logisch ook: je hebt toegang tot een bijna onbeperkt aanbod, je kan nieuwe groepen ontdekken (je festival voorbereiden 😉 ) zonder daarvoor misschien een miskoop te moeten doen en ja, het neemt geen plaats in. We raken niet overdonderd met cd’s. Ook dat speelt mee.

IMG_20170804_122044387_HDR

Ik denk ook dat cd’s nog wel even zullen meegaan, net zoals sommige kranten en tijdschriften. Sommige mensen bladeren nog graag eens in een cd-boekje terwijl ze luidkeels meezingen, toch?

Maar wat nu met die cd’s? Het is nl. niet zeker of deze over 20 jaar nog online zullen staan. Zeker niet die kleine, onbekendere groepen.

Voor dit dilemma geef ik de tip om jezelf de volgende vraag te stellen: zou ik deze cd nog opnieuw kopen? Zou ik deze cd opnieuw kopen, zelf met het online aanbod? Is het antwoord ‘ja’, zet ook deze cd terug in je rek. Is het antwoord ‘nee’, dan kan deze weg en zal je hem niet missen.

Herinneringen blijven bestaan

Door je cd’s gaan is, net zoals foto’s, een trip down memory lane. Daardoor krijgen cd’s een emotionele waarde en wordt het moeilijker afstand van ze te doen.

De herinneringen aan vroeger verdwijnen echter niet door je cd weg te doen. Bovendien hebben cd’s een groot voordeel op foto’s: doorgaans zijn ze niet uniek en vaak nog ergens te koop of online terug te vinden.

Je smaak en stijl evolueert en van cd’s waar je nu niet meer naar luistert, is de kans zeer klein dat je ze opnieuw gaat beluisteren, en al zeker niet helemaal. Misschien heb je ooit wel nog eens zin om dat ene nummertje opnieuw te horen, maar dan zoek je dat nummertje toch online op, niet?

IMG_20170804_123704478
mijn ‘trip down memory lane’

Zegt je cd-collectie wie je nu bent?

Als je deze selectie hebt gemaakt, dan zou jouw cd-collectie me kunnen vertellen wie jij nú bent. Niet wie je was of wie je ouders waren, maar jij.

Nu.

En dat is supertof om te zien!

IMG_20170804_082645301

 

De evolutie-theorie en donuts

Proficiat, you did it! Maarrrrrrrr… aangezien jij blijft groeien en bloeien, en je smaak zal blijven veranderen en onze digitale wereld zal blijven evolueren, zal ook je cd-rekje af en toe eens moeten herbekeken worden. Oefening baart kunst: de 2de keer gaat dit al een stuk gemakkelijker.

En wie weet, spreken we over enkele jaren niet meer van cd’s, en denken onze kinderen dat het mislukte donuts zijn.

Want donuts, die gaan nog wel even mee. 🙂

 

4 Comments

    1. Dag Luc, dat hangt er een beetje vanaf wat je met ‘weinig’ bedoelt.
      Als dat betekent dat je de cd effectief nog af en toe oplegt, dan kan hij gerust blijven. Betekent het echter dat je denkt dat je hem ooit wel nog eens zal opleggen, dan durf ik zeggen: ooit is meestal nooit. In dat geval kan je hem: verkopen, weggeven of weggooien.

      Cd’s die niet – of zelden – worden beluisterd hebben vaak maar een enkel nummer dat je nog aanspreekt. Dat is vaak ook de reden waarom hij niet meer wordt opgelegd. Stel jezelf de vraag of je het nummer dan niet eerder zou beluisteren via je pc / Spotify / …
      Die enkele twijfelgevallen zou je ook kunnen digitaliseren: digitaal bewaren, maar de cd wel wegdoen.

      Ik hoop dat ik je hiermee iets verder heb kunnen helpen.
      Succes!

      Nele

      Like

  1. Vorige maand begonnen met #theminimalistgame en de CD’s zijn toen allemaal de deur uitgegaan. Sinds de komst van de digitale muziek, Itunes, Spotify en consoorten stonden de CD’s hier toch maar te verstoffen. Het was tot nu toe het gemakkellijkste item om op te ruimen.

    Like

Plaats een reactie