Boekenkast opruimen in 8 stappen.

Na de cd’s gooi ik deze keer een mogelijks nog dikkere stok in het hoenderhok: de boekenkast!

IMG_20170814_134339019

Ik weet dat dit voor vele mensen erg gevoelig ligt. Boeken weerspiegelen namelijk wie we waren, wie we zijn of … wie we denken te willen zijn. Dus zo’n boekenkast of je persoonlijke bibliotheek opruimen, hoe doe je dat?

Stap 1: Waarom?

Zonder hier echt op in te gaan, is het belangrijk om je  eerst af te vragen waarom je je boekenkast wil opruimen. Dat is voor iedereen anders, maar hier zijn enkele redenen:

 • ik heb geen plaats meer in mijn kast voor nieuwe boeken, ik wil weer ruimte
 • ik heb geen zicht meer op wat ik heb, ik wil weer overzicht
 • ik kocht een boek 2 keer omdat ik het andere niet vond, ik wil structuur in mijn bibliotheek

Hou dit doel goed voor ogen wanneer je je boeken gaat sorteren. Dit kan je helpen wanneer je keuzes gaat maken.

 Stap 2: Verzamel

IMG_20170814_111848697

Maak een kamer, of een deel ervan, vrij. Haal al je boeken uit je boekenkast en breng ze naar de kamer. Ja, A L L E M A A L 🙂

Neem een wasmand, loop doorheen je hele huis en verzamel al je boeken. Ook die op je nachttafel, die in je tas, die stapel op de salontafel en die in de hoek van het toilet!

Denk ook even na of je er misschien nog uitgeleende exemplaren zijn. Je hoeft ze niet meteen allemaal terug te vragen, maar hou ze wel in gedachten.

Leg al je boeken samen in een hoek of op een tafel / zetel. Dit is je uitvalsbasis 🙂 .

 Stap 3: Categoriseer

IMG_20170814_111919579

Ziezo, nu heb je een zicht op het aantal boeken dat je hebt (veel he?), maar nog geen over-zicht. Daarom gaan we nu categoriseren.

In deze fase neem je nog geen beslissingen. Je neemt elk boek vast en bepaalt de categorie of het soort boek. Dit hoeft geen categorie te zijn zoals in de bib. Noem de categorie waar het boek voor jou onder valt, bvb. reisgidsen, kindertijd, wetenschap, hobby, …

Deze categorieën zijn opnieuw voor iedereen anders.

Geef elke categorie een plaats in de kamer. Zo maak je stapels, hopen of bergen 🙂 .

Stap 4: Visualiseer

img_20170814_122057812.jpg

Als je nu rondkijkt in de kamer, zie je verschillende stapels, de ene wat groter dan je verwachtte, de ander kleiner. Maar stilletjesaan krijg je wel wat overzicht: je ziet nu welke soort boeken jij gaandeweg verzamelde… en soms kan dat wat confronterend zijn.

Deze stap is er echter nog eentje zonder beslissingen: je neemt een stapel, één categorie, en spreidt de boeken naast elkaar uit op de tafel of op de grond. Als de stapel te groot is, kan je het in meerdere shifts doen.

De bedoeling is om je boeken per categorie allemaal zichtbaar te maken om de volgende stap eenvoudiger te maken.

Stap 5: Sorteer in 1 – 2 – 3

IMG-20170814-WA0000

Nu je je boeken van één soort allemaal naast elkaar ziet, maakt dat deze volgende stap iets eenvoudiger. Nu moet je namelijk gaan kiezen: welke blijven, en welke gaan?

Dit doen we in 3 stappen, maar probeer vooral niet te gaan bladeren! Wanneer je niet weet waar een boek over gaat, dan is de kans zeer klein dat dit boek belangrijk voor je is.

1. FAVORIETEN

Als eerste neem je die boeken eruit die er met kop en schouders bovenuit steken, die waar je geen seconde over moet twijfelen, die waar je nog dagelijks / wekelijks / … gebruik van maakt, die boeken die je zéker (en niet: ooit, misschien) nog opnieuw leest of gebruikt.

Volg je buikgevoel, dit is eigenlijk een no-brainer. Geef jezelf daarom niet teveel tijd.

Deze boeken gaan op de stapel ‘blijven’

2. AFDANKERTJES

Ook deze stap is een no-brainer. Neem die boeken eruit die zonder nadenken weg mogen: boeken die je nooit las, die je niet mooi vond, die niet meer up-to-date zijn, boeken waarvan je niet wist dat je ze had of die niet van jou zijn.

Deze boeken gaan in een weggeef-doos.

3. TWIJFELAARS

En dit is de stap waar je écht moet gaan kiezen. Dit zijn boeken die je niet zomaar weg kan doen, maar die misschien ook niet veel nut hebben om te blijven bewaren. Herschik de boeken zodat ze opnieuw mooi naast elkaar liggen.

Hier enkele vragen die je helpen om de selectie te maken:

 • ga ik dit boek nog lezen? Eerlijk?
 • is het zeldzaam?
 • is het nog up-to-date?
 • waarom zou ik het bewaren? Is dit een goede reden?
 • hou ik het enkel uit schuldgevoel?
 • wist ik dat ik het nog had?
 • past dit boek nog bij wie ik nu ben?
 • heb ik al een boek van dezelfde soort bij mijn favorieten?
 • heb ik er plaats voor?

Twijfel je té hard, leg het boek op de stapel blijvers. Wees lief voor jezelf en dwing jezelf geen boeken weg te doen waar je erg over moet nadenken. Lukt het nu niet, dan lukt het een volgende opruimsessie misschien wel. Sta niet té lang stil bij een boek, zo hou je het tempo erin.

Verzamel alle blijvers samen in een hoek. De boeken die weggaan, stop je best meteen in bakken of dozen. Maak een onderscheid tussen de verschillende weggeefdoeleinden (kringloopwinkel, weggeven aan tante X, bibliotheek, …).

Stap 6: Sorteer-check

img_20170814_134311010.jpg

Ziezo, de boeken die weg mogen zitten in dozen, dus wat nu in de kamer overblijft is je uitgepuurde collectie. Deze boeken zouden moeten tonen wie jij bent.

Voor ze de kast in gaan, doen we nog een mini-sorteerronde.

 • Maak elke categorie nog eens zichtbaar voor jezelf: spreid ze nog eens uit of zet ze rechtop naast elkaar.
 • Stel jezelf volgende vragen:
  • zijn er nog boeken bij die eigenlijk toch niet zo veel betekenen als de andere van dezelfde soort?
  • zijn er boeken bij die je toch niet meer zal lezen nu je ze zo allemaal samen ziet?
  • heb ik voldoende plaats voor deze categorie?
  • waarom wou ik mijn boekenkast opruimen? Klopt deze selectie met mijn doel?

Wie weet zijn er nog enkele boeken die toch in de weggeefdozen belanden.

Stap 7: Organiseer

IMG_20170814_150723504

Hoe je een boekenkast indeelt en welke kasten / rekken en systemen er allemaal bestaan is een heel thema apart, en hoewel ik dat supertof vind, ga ik daar nu niet op in.

Het belangrijkste is dat je je boeken per categorie en vaste plaats geeft in je kast. Denk hierbij ook na over de plaats van je kast. In het ideale geval is dat ook de plaats waar je het vaakst leest. Het is namelijk zo dat spullen het best hun plaats krijgen in de zone waarin ze gebruikt worden. Daarom is het best mogelijk dat sommige boek-categorieën toch een andere plaats krijgen dan de boekenkast. Zo passen kookboeken prima in de keuken, en muziekboeken in de muziekhoek. Dit is opnieuw voor elke woning en persoon verschillend.

Probeer echter zoveel mogelijk boeken samen te houden. Zo voorkom je dat ze gaan ronddwalen en ver-dwalen 🙂 . En wees niet bang van witruimte in je kast. 

Stap 8: Geniet

Ziehier je nieuwe bibliotheek. En ook al is ze niet nieuw, de kans is groot dat ze nieuw lijkt. Door te minderen in boeken, krijgen de blijvers lekker meer aandacht. Door minder zie je meer. Gek he?

Je bibliotheek toont nu ook echt wat jou nú bezighoudt. Het toont jou wie jij nu bent.

IMG_20170814_134339019

Word je daar nu niet blij van?

Schenk jezelf wat in, kies een boek en ga er gezellig bij zitten. Je hebt het verdiend!

Nog één tip: boeken sluipen soms ongemerkt toch je huis in. Maar eens je genoten hebt van zo’n overzichtelijke kast, wil je dat graag zo houden. Ga daarom af en toe eens je bibliotheek door. Je hoeft daarom niet alles weer te verzamelen en uit te spreiden, maar wellicht heb je nu al enkele kneepjes van ‘het ontspul-vak’ beet, waardoor je het al beter lukt om de weggevers eruit te halen.

Hou je doel voor ogen en vooral wie jij bent.

Op dit moment.

En je mag er wezen! 😉

4 Comments

 1. Wow moedige dochter van mij! Ik kan het niet. Mijn boeken zijn als mijn kinderen, geen eentje te veel. En toch weet ik dat ik ook van mijn hart een steen zal moeten maken en selecteren. Andets wordt ik ofwel bedolven ofwel wavht mijn kinderen een serieus karwij als ik et niet meet ben.

  Like

  1. Dag Hilde, dat besef is al een eerste stap. Veel mensen hechten heel veel waarde aan hun boeken, maar als je de oefening maakt, zal je zien dat ze toch niet allemaal evenveel betekenen. En dat sommige eigenlijk niet meer tonen wie je nu bent. Ze hebben je wel gevormd tot wie je nu bent, maar daarom hoef je ze fysiek niet te bewaren.
   Nu, niemand verplicht je om afstand te doen van je boeken, maar een boekenkast die je toont wie je nu bent, is erg leuk en bevrijdend zelfs. De weg ernaartoe kan wel confronterend zijn, maar o zo leerrijk.
   Alleszins, veel succes, en als je wat hulp nodig hebt, je weet me te vinden 😉
   groetjes, Nele

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s