Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-mom? Of hoe kan ik met kleine, haalbare aanpassingen toch een groot verschil maken? Let’s find out!
Deze busy-mom ging boodschappen doen. Met als doel: zo weinig mogelijk overtollige verpakking mee naar huis.
Het was niet mijn eerste poging (daarover lees je hier), maar wel mijn eerste voorbereide poging.
Of dat dacht ik toch.
Als een prinses op het witte paard die de wereld zou redden van het afvalmonster, trok ik op afvalloze-boodschappen-queeste.
Gewapend met:
- een boodschappentas (ja, ik gebruik een diepvriestas, handig en stevig formaat en houdt bovendien meteen fris wat fris moet blijven, of dat denk ik toch 😉 )
- een 3-delig torentje bewaardozen
- mijn 5 zakjes voor fruit en groenten
En alzo schreed ik de winkel binnen.
Maar meteen botste ik al op mijn eerste hindernis:
daar sta je dan met al je groenten-en fruitzakjes.
Veel te veel zakjes.
Want het meeste van de groenten en fruit in onze supermarkt is voorverpakt. Voordeel: als je tomaten wil, hoef je niet meer te kiezen welke 😀
Deze prinses stond wel snel weer met haar voeten op de grond.
Na de supermarkt zette ik mijn queeste voort richting de slager. Vlakbij huis, maar toch was ik er in die dikke 8 jaar dat we hier wonen nog nooit geweest. Omdat we niet veel vlees eten en omdat ik het vlees dat we dan aten meebracht van de supermarkt. Voorverpakt.
Maar deze keer niet, o nee. Want deze busy-mom was voorbereid, met een torentje bewaardozen.
Of dat dacht ik toch
Fier gaf ik mijn torentje af en plaatste mijn bestelling. Alleen had deze busy-mom er niet aan gedacht dat gemalen kaas nogal moeilijk in een plat doosje kan.
Toch een extra zakje dan maar…
Thuisgekomen was ik eigenlijk wat teleurgesteld. Dan denk je met je katoenen boodschappentas en je doosjes hét verschil te gaan maken op boodschappen-afval, maar als ik het resultaat van mijn queeste bekeek, was dit eigenlijk erg bedroevend. Toch op het eerste zicht:
- rechts zie je de boodschappen die anders verpakt zouden hebben gezeten
- links de ‘gewone’ boodschappen (check die gemalen kaas 😦 )
Maar het was mijn bedoeling om uit te zoeken wat haalbaar is, en dat is: beginnen bij het begin. Elk zakje minder, is er eentje minder. En dit was perfect haalbaar.
Stoffen zakjes meenemen naar de winkel is echt geen extra moeite.
Het uitje naar de slager, dat vraagt wel een extra stop, een aanpassing van mijn gewoonten. En dat is niet altijd zo evident voor mij, moet ik toegeven. Maar eerlijk?
Ik ben blij dat ik het deed! Supervriendelijke mensen die helemaal open staan voor het eigen-bakjes idee. (Welke ondernemer eigenlijk niet?) En het geeft ook leuke gespreksstof trouwens!
Ondertussen ging ik er al enkele keren heen met mijn eigen varkentjes. En om een of andere reden vinden die dat supertof? Sja, het ‘schelleke hespeworst’ blijft een voltreffer he 😉 .
Dus nee, ik geef niet op. Ik heb dan ook geen reden: dit is zeker haalbaar!
Changing the world, one zakske at a time…
Proficiat met jouw eerste poging. Ik heb het geluk dat er een hoevewinkel is op 15 minuten rijden van mijn thuis, dat maakt veel goed. Ik probeer ook maandelijks te gaan winkelen in Brussel omdat daar heel wat zero waste winkels zijn. Weet je, die verpakking rond die flessen mag je eigenlijk in de winkel laten liggen, dat is dan weer een extra stap en de volgende keer op zoek naar een bakker waar je die broodjes verpakkingsvrij kan kopen.
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien hangt het sterk van je supermarkt af 🙂 In de Colruyt liggen de meeste groenten en fruit in de koelafdeling wel los. Kan je ook ergens een link voor die zakjes plaatsen, aub? Ik vergeet vaak zelf zakjes ofzo mee te brengen en telkens ik dan plastieken zakjes moet nemen is mijnen dag ‘naar de zak’. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad zeker afhankelijk van supermarkt tot supermarkt. Ik zal zeker enkele gewoontes moeten veranderen, maar stapje voor stapje. Het is anders zo overweldigend dat je er niet aan begint.
De zakjes kocht ik via http://www.levenzonderafval.com (zie ook mijn eerste blog voor busy moms). Ik blog binnenkort een lijstje met online winkels waar je je helemaal op uit kan leven. Want ja, voorlopig werkt online hier het best voor mij. 😉
LikeLike
Tof Nele! Ik vind het fijn dat je zo eerlijk bent en ons laat volgen in je eerste stappen. Dat brengt de drempel omlaag , want bij hen bij wie dat dit al zo geroutineerd is, lijkt het zo’n gigantische berg aanpassingen.
En hoe doe je het nu? Gebruik je andere doosjes?
LikeGeliked door 1 persoon
He Nathalie, die gigantische berg aanpassingen, of zo lijkt het toch, was ook iets wat me lang weerhield eraan te beginnen. Toch moet iedereen ergens begonnen zijn, bedacht ik me. En ik sprak met mezelf af het gewoon stap voor stap te doen, te zien wat gaat.
Elk stapje is uiteindelijk beter dan niets doen.
De doosjes doen het ‘m nog altijd, maar aangevuld met de bonte verzameling Tupperware, Planta en andere doosjes. Ik wil binnenkort graag een minimaliseer-experiment uitvoeren in mijn keukenkasten, maar ik speel met het idee om gewoon 2 stapeltorentjes aan te schaffen zodat ik altijd enkele platte bakjes vrij heb om mee naar de slager te gaan. Daarnaast nog enkele kleinere doosjes of potjes voor wat préparé of kip curry zo nu en dan 🙂 , maar dat zou moeten volstaan.
Bedankt voor je reactie en je interesse 😉
LikeLike