Zero-waste-voor-busy-moms #7: zelf vaatwaspoeder maken

Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-mom? Of hoe kan ik met kleine, haalbare aanpassingen toch een verschil maken in onze afvalberg? Ik test, probeer en evalueer. Wat goed & haalbaar is, dat blijft. Omdat elk stapje telt.

Het was ‘mijn eigen schuld’.

De vaatwastabletten waren op en ik had geen extra doos in huis. Bewust, maar als het dan zover is, denk je toch even ‘shit’.

Jep, bewust, want ik was het eigenlijk al even van plan, dat ‘zelf vaatwaspoeder maken’. Ik had het zelfs al eens gedaan, maar niet helemaal alleen. Enkele maanden geleden volgde ik een workshop ‘DIY huishoudproducten’ bij Mini Lelie. Ik kwam toen onder andere thuis met een doosje zelfgemaakt vaatwaspoeder dat ik meteen uitteste, met succes. Tot het op was.

En ik wou wel hoor, maar ja, ik had niet de juiste producten in huis, te laat, te moe, je kent dat wel. Dus werden het toch maar weer tabletten vanaf dan. Tot nu, want ze waren op!

Om mezelf een beetje te pushen had ik namelijk beslist er gewoon geen meer te kopen. Geen voorraad vaatwastabletten meer. Én had ik ook mijn ‘ingrediënten’ besteld via Leven zonder afval.

Geen excuus meer. De doos was op, geen voorraad in huis, dus ik moest wel aan de slag. Zelf vaatwaspoeder maken. Alleen deze keer.

IMG_20180413_174615251

Wat heb je nodig?

 • 50 gram baksode
 • 50 gram DROGE schoonmaaksoda
 • 25 gram citroenzuur
 • 25 gram zeezout
 • 10 druppels etherische olie (tip: half citroengras, half eucalyptus)

Of toch in die verhouding.

Het is belangrijk dat de sodakristallen droog zijn, anders gaat je poedermengsel meteen bruisen. Dat werd gezegd in de workshop én stond ook zo op het blaadje.

Nu, de sodakristallen die ik heb zijn minstens zo’n 10 jaar oud. Ooi gekocht toen een schoonmaakster me dat aanraadde als ‘magic tric’. Maar blijkbaar ben ik geen Assepoester. 10 jaar oud, én open. Droog genoeg zou ik denken?

IMG_20180413_173952634

Wat doe je ermee?

Het recept kan niet eenvoudiger zijn: kap alle droge ingrediënten in een blender en blend even tot een fijn poeder.

De droge ingrediënten, dat is dus eigenlijk alles behalve de etherische olie. Vaatwas-drugs maken, gemakkelijker kan niet toch?

IMG_20180413_174749396

 

Daarna de etherische olie erbij (hier nog steeds enkel eucalyptus), en klaar!

1 theelepel poeder in je machine, en je vaat kan gewassen worden! Als glansmiddel kan je gewoon azijn gebruiken.

Dit poeder kan je trouwens ook gebruiken voor:

 • toiletreinigen
 • het weken van aangebrande potten en pannen
 • het schuren van snijplanken, fornuis en werkblad, zolang dat geen natuurstenen exemplaar is natuurlijk!

IMG_20180413_175625103

Om één of andere reden begon mijn poedermix toch al snel te bruisen, zelfs met 10 jaar gedroogde sodakristallen, maar het resultaat was best ok. Een beetje klonterig, maar het kan alleszins dienen.

Voor mij werkt deze poedervorm prima. Maar heb je liever tabletten dan kan je van dit poeder ook tabletjes maken. Dat doe je zo:

doe het poeder in een kom, doe er azijn of citroensap bij en roer tot je een dikke pasta hebt. Giet de pasta in ijsblokjesvorm en laat minimum 24u uitharden op een warme plek. Daarna kan je ze eruit halen en tadaa! Je vaatwastabletjes zijn klaar.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn zoektocht naar haalbare en duurzame tips ’n tricks om onze afvalberg te verkleinen? Volg dan deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Wat ik voor je kan betekenen vind je op mijn website www.nelecolle.be .

 

6 Comments

 1. Wij hebben geen vaatwas, maar ik ken het verhaal wat shampoo betreft. Uitstelgedrag is toch iets verschrikkelijk he. Bij shampoo heb ik ook moeten merken dat het toch even zoeken is naar de juiste producten en verhoudingen. Blij dat je er gebruik van kunt maken en hopelijk komt alles er stralend blinkend uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s