Zero-waste-voor-busy-moms #9: Foliekes

Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-mom? Of hoe kan ik met kleine, haalbare aanpassingen toch een verschil maken in onze afvalberg? Ik test, probeer en evalueer. Wat goed & haalbaar is, dat blijft. Omdat elk stapje telt.

Heb jij dat ook in je keuken, zo’n schuif met allerlei rollen en ‘foliekes’?

Ik wel, of ik had er één: aluminiumfolie, plastiekfolie, bakpapier, vuilniszakken, diepvrieszakjes, noem-maar-op.

IMG_20170730_115604215

Stuk voor stuk zó handig, die rollen, maar stuk voor stuk zó helemaal niet duurzaam.

Tijdens het opruimen kon ik niet anders dan me afvragen of er geen duurzame oplossing voor die rollen bestond. Mocht dat ondertussen nog plaats besparen, graag!

Dus ik zocht, en kwam na enig zoeken uit op een set siliconen deksels, in 6 verschillende maten. Een tijdje later vond ik er tot mijn grote verbazing ook in de Ikea! Deze laatste wel enkel in klein formaat, geschikt voor groenten en fruit.

Deze zouden alleszins al mijn ‘foliekes’ (aluminium en plastiek) kunnen vervangen. Mits geslaagd voor de test.

siliconen deksel

Getest en?

Ik gebruik ze nu al enige tijd, die van de Ikea iets minder lang, en ik heb sowieso al wat folies uitgespaard.

 

Er zijn echter wel wat beperkingen:

 • Doordat de vorm van de deksels rond is, blijven ze niet zo goed zitten over een rechthoekige ovenschaal bijvoorbeeld. De grootste maat is hiervoor ook net iets te klein.
 • Maar zelfs al is de kom rond, als die iets te vochtig, te koud of te glad is, springt het deksel er ook vroeger of later wel eens af.
 • De dekseltjes van de Ikea werken wel, maar door de hoedjesvorm ook niet altijd even geschikt voor elk stukje fruit of groenten.

 

Niet op elk potje past een dekseltje

Maar goed, ik heb getest en ik weet ondertussen welke kommen en welke groenten en fruit ik ‘een hoedje op kan zetten’. Ik heb nog wat van die folie-rollen liggen, maar merk dat ik er gewoon liever geen gebruik meer van maak en dan maar naar een andere oplossing zoek. Of gewoon de kommetjes neem waar een deksel op past.

Ondertussen bestelde ik ook 2 rollen bijenwasdoeken die ook wel voor het afdekken van potjes kunnen dienen. Dit moet echter nog uitvoerig worden getest en gekeurd natuurlijk 😉 .

We gaan dus nog even door met testen. De potjes krijgen hun dekseltje wel, maar wie geeft me hét alternatief om een ovenschotel af te dekken?

IMG_20180625_220452058.jpg

Changing the world, ‘one’ folieke’ at a time.

 

Blijf je graag op de hoogte van mijn super professionele experimenten en zoektocht naar haalbare en duurzame tips ’n tricks om onze afvalberg te verkleinen? Volg dan deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Wat ik voor je kan betekenen vind je op mijn website www.nelecolle.be .

7 Comments

 1. Hallo Nele,

  ik weet niet of het een goede oplossing is maar er bestaan pyrex schotels met deksel. Ik heb deze vroeger veel gebruikt. Zodra de oven schotel bijna klaar is durf ik soms de deksel om te draaien zodat de diepe kant naar boven is gekeerd om aardappel nootjes of pomme ducheskes te bakken terwijl de shotel verder suddert.

  Hopelijk is het een goeie tip, indien niet laat me het weten, dan leer ik er weer van ;). Alvast voor de handige tips.

  Vriendelijke groetjes,

  Fouzia

  Like

 2. Hier gaan restjes bijna altijd in stenen ronde kommetjes/kommen met gewoon een bordje/bord erop dat iets groter is. Kan meteen ook zo de microgolf in ’s anderendaags.

  Misschien een ovenschotel met deksel halen? 🙂 We hebben er zo eentje in glas, bijzonder handig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s