Partituren opruimen in 8 stappen

– Voor Eva –

IMG_20170806_192836592

Zoals ik eerder al schreef bij het opruimen van cd’s, neemt muziek een belangrijke plaats in in mijn leven.

Maar ook veel plaats: een piano, een keyboard, gitaren van klein tot groot en van stil tot luid, versterkers, klein slagwerk, een drumstel, enkele blokfluiten (wie niet?!) en oja … partituren, veel partituren.

En dan spreken we over partituren voor:

  • koor: I looooove koorzang! Het wekelijkse koor moest ik echter laten vallen, maar af en toe, bij gelegenheden, met enkele enthousiaste zangers, komt zo’n partituur nog eens van pas.
  • piano: een grote verzameling boeken, kopieën van partituren en mappen met lyrics+chords, opgebouwd van mijn eerste les tot op heden (omg, da’s een lange tijd 🙂 ) O, sweet memories …
  • cello: van dat anderhalve jaar dat ik celloles volgde. Jammer dat je op je eentje geen cello en piano tegelijkertijd kan spelen, die combo is zo mooi… Zou ik niet één van mijn kinderen brainwashen om cello te leren?
  • gitaar: van dat ene jaar dat ik gitaarles kreeg, maar vooral van de man, die zowel akoestisch als elektrisch speelt.
  • drum: van de man die door de verbouwingen lange tijd zijn elektrisch gitaargeweld niet meer kon gebruiken en zijn frustratie daarover er dan maar uit-drumde.

Veel partituren dus.

Te veel.

IMG_20170806_200316645

Volgende oefening: ontspullen op partituren!

Stap 1: De ouverture – waarom?

Formuleer voor je begint even voor jezelf waarom je je muziekbibliotheek wil opruimen. Dit is voor iedereen anders. Hier enkele mogelijke redenen:

  • mijn collectie ziet eruit als een fuga: ooit zat er structuur in, maar ik zie ze niet meer. Ik wil weer overzicht.
  • ik vind geen partituren meer terug: ik wil orde brengen in mijn collectie.
  • ik heb te veel partituren: ik wil afstand kunnen doen van enkele partituren.
  • ik heb plaats tekort: ik moet minderen uit plaatsgebrek.

Wat je reden ook is: hou deze voor ogen tijdens het hele proces, vooral als het even lastig wordt ;).

Voor mij was de reden weer overzicht krijgen op wat ik heb, maar vooral de essentie van ont-spullen: enkel die partituren houden die ik effectief nog speel. Die maken me blij en het geeft me rust.

 Stap 2: Verzamel

IMG_20170806_192846521

Net zoals de boeken gaan we ook nu eerst alle partituren verzamelen. A L L E M A A L. Ook die op je zolder, of die van je moeder .

Maak daarvoor eerst een tafel / kamer vrij en verzamel ze allemaal op één plek. Zo krijg je zicht op wat je eigenlijk allemaal hebt aan partituren.

Een tafel bleek gelukkig voldoende :).

Stap 3: Categoriseer

IMG_20170806_204902601

Ga je hele verzameling door: neem elk boek, elk blad in je handen, en benoem tot welke categorie / soort het behoort.  Bvb: per instrument, stijlperiode, aantal stemmen, soort ensemble, … Je hoeft verder nog niet na te denken over houden of niet, dit is een no-brainer.

Maak per categorie een stapel op je tafel of in de kamer.

Als je klaar bent met deze stap, begint de mist wellicht een beetje op te klaren en krijg je al een beetje meer vat op je collectie.

Tip: maak eerst grote categorieën. Deze stap kan je nadien per categorie nog eens opnieuw herhalen om deze eventueel nog verder op te splitsen.

Ter info hier mijn categorieën: piano, cello, drum, gitaar, notenleer, samenzang, muziektheorie, muzikale opvoeding, koor. Ik breidde mijn oefening ondertussen uit naar al mijn muziekboeken. Sja, nu we toch bezig zijn. 🙂

Stap 4: Visualiseer

IMG_20170806_192907758

Net als voor boeken kan deze stap je helpen om de volgende gemakkelijker te maken. Ook bij deze stap hoef je nog geen beslissingen te nemen. Laat die hersens nog maar even rusten.

Neem één categorie en spreid alle boeken voor je uit. Wanneer het gaat om losse blaadjes heb je snel veel plaats nodig en doe je stap 4 en 5 best in verschillende ‘shifts’.

De bedoeling is om al je boeken van één categorie zichtbaar te maken zodat je in één oogopslag je hele verzameling kan zien.

Stap 5: Sorteer in 1-2-3

Nu gaan we écht gaan sorteren welke blijven en welke niet. En dit doen we in sonatevorm, maar relax: enkel de 3de stap is er eentje waar je moet gaan denken.

1. FAVORIETEN

Kijk naar de uitgespreide categorie voor je en neem zonder nadenken die boeken / partituren die je nog regelmatig speelt / gebruikt, die je opnieuw zou kopen mocht je ze kwijtraken in een brand, die je zéker nog opnieuw zal gebruiken / spelen.

Geef deze favorieten een hoek of een doos en verzamel ze daar per categorie.

2. AFDANKERTJES

Neem nu opnieuw zonder veel nadenken dié boeken / partituren eruit die je nooit meer wil spelen, zal spelen of zal laten spelen (voor de leerkrachten). Ook die stukken die je een vervelend gevoel geven, die niet bij je passen, …

Deze boeken stop je meteen in de weggeef-doos.

3. TWIJFELAARS

Nu je de no-brainers er al uitgevist hebt, blijven dié stukken over die er niet meteen uitsprongen als favoriet, maar die je ook niet zomaar weg kan doen.

Bekijk de overgebleven selectie opnieuw en stel je volgende vragen:

  • Ga ik deze nog spelen / gebruiken? Heel eerlijk?
  • Wist ik dat ik deze nog had?
  • Zou ik het opnieuw kopen?
  • Is het zeldzaam?
  • Waarom wil ik het houden? Is dat een goede reden?
  • Heb ik het dubbel?
  • Maakt het me blij? Raakt het me?
  • Heb ik er plaats voor?

Nu moeten we wél die hersens gaan gebruiken om keuzes te maken. En dat kan soms wel lastig zijn. Twijfel je té hard, leg het dan bij de blijvers. Wie weet lukt het bij een volgende opruimsessie wel :). Hou het tempo erin en geef jezelf niet te veel twijfeltijd. Een goede andante, zeg maar.

Twijfel komt vaak doordat spullen ons herinneren aan wie we waren of uit schrik voor de toekomst (wat als ik ooit …).

De herinnering aan wie we waren zit echter ín ons, en niet in spullen. Spullen roepen deze herinneringen op, dat wel, maar als je wil, kan je ze ook zelf oproepen. Wees daarom niet bang stukken weg te geven. Je herinneringen ben je niet kwijt.

Wees ook niet bang om iets weg te geven wat je ‘misschien ooit’ eens nodig zal hebben. Vaak is dat nooit, maar gebeurt het toch, schaf het dan desnoods opnieuw aan, of leen het, maar dan zal je het ook effectief gebruiken.

 

Ziezo, nu heb je de blijvers gescheiden van de weg te geven boeken en partituren. Goed gewerkt!

De blijvers kan je per categorie opzij leggen, de weggevers stop je best meteen in weggeef-dozen. Deze kan je ook onderverdelen per weggeef-doel: papiercontainer – kringwinkel – weggeven aan x of y – of via deze Facebookgroep.

Stap 6: Sorteer-check

IMG_20170806_204922292

Als je nu je stapel blijvers bekijkt, zou deze nu jouw muzikale periode moeten weerspiegelen.  Als je in geen jaren saxofoon meer hebt gespeeld, en dat ook niet van plan bent, dan zou de stapel saxofoonpartituren niet de grootste mogen zijn bijvoorbeeld, of er zelfs niet mogen zijn. Streng he?

Voor ze terug in mappen / in de kast gaan, doen we nog een mini-sorteerronde.

Maak elke categorie van de blijvers nog eens visueel door ze voor je uit te spreiden of nog eens door je handen te laten gaan, en hou daarbij vooral je doel in gedachten (stap 1).

Durf jezelf ook kritisch in vraag te stellen:

  • ga ik deze echt nog spelen?
  • heb ik er plaats voor?
  • klopt deze selectie met mijn doel?

Wie weet gaat er toch nog eentje de weggeefdoos in.

Stap 7: Organiseer

Ik ga hier niet ingaan op alle mogelijke ordeningssystemen, daarvoor kan je altijd een Professional Organizer raadplegen 😉 . Hier wel enkele tips:

  • Belangrijk is om je categorieën voor ogen te houden en deze zoveel mogelijk samen te houden.
  • Losse blaadjes stop je best in mappen.
  • Bewaar je partituren waar je muziek speelt en zoveel mogelijk op één plaats. Het is echter goed mogelijk dat het drumstel niet in de woonkamer naast de piano staat. Dan is het logisch dat drumboeken op een andere plaats, bij de drum, worden bewaard.

Stap 8:  Coda – Geniet en speel!

Als je deze stappen kon volgen, dan kijk je nu naar een muziek-repertoire die toont waarmee jij nu bezig bent, wie je nu bent, en niet wie je was of dacht te willen zijn. Tof gevoel he?

En wat zo gek is: door te minderen in partituren, zie je er meer! Nu heb je meer over-zicht en krijgen de stukken die je hebt de aandacht die ze verdienen. Nah! 🙂

Vergeet niet: partituren zullen blijven komen, maar hopelijk zullen er af en toe ook gaan. Nu je je muziekbibliotheek eenmaal een uitgebreide onderhoudsbeurt hebt gegeven, wordt een 2de sessie vast eenvoudiger en moet deze ook minder uitgebreid.

Hopelijk zorgde deze sessie er ook voor dat je bewuster zal omgaan met je partituren en er sneller eentje zal ruilen, weggeven of lenen. (kan ook via de Facebookgroep)

Maar eerst: neem die doedelzak en panfluit, en speel maar even je favoriete riedeltje, want dat heb je verdiend.

Fortissimo!

 

1 Comments

Plaats een reactie