Opruimcoach ruimt eigen ‘waskot’ op!

En ligt jouw huis er dan altijd opgeruimd bij?

Een vraag die me al enkele keren werd gesteld, maar wellicht nog meer werd gedacht. Een vraag met een heel simpel antwoord: BANEE GIJ!

Logisch toch: hier wordt gelééfd. Met grote en kleine mensen en mensjes. En dat wil zeggen dat er spullen worden gebruikt en nee, niet altijd zomaar meteen vanzelf worden teruggelegd.

Maar als er moet worden opgeruimd, heeft alles toch zijn plaats. Of dat is toch de bedoeling.

We leven namelijk al 9 jaar in verbouwingen. Al 9 jaar verhuizen we in eigen huis en hebben veel spullen nog niet de plaats die ze zouden moeten hebben.

En zo zijn er ook ruimtes waar ik me eigenlijk nog niet mee heb gemoeid, of toch niet grondig. Zoals ons ‘waskot’ dat eigenlijk ook dienst doet als technische ruimte en  voorlopige opslagplaats van veel werkmateriaal. De man zijn territorium dus.

Ik probeer die ruimte al jaren een beetje te negeren, maar dat is wel moeilijk als je de was moet doen voor een gezin van vijf en net daar die wasmachine staat.

Maar nu ik stap voor stap probeer afval te minderen en zo eigen wasmiddel maakte en met wasnoten experimenteerde, begon die overvloed en het allegaartje aan flessen me toch erg op de zenuwen te werken.

En dus pakte ik ze toch maar eens aan, ‘ons waskot’.

VERZAMELEN – GROEPEREN – SORTEREN

opruimen wasproducten

Ik heb een 8-stappen-opruim-plan dat ik hier en daar al eens uit de doeken deed en nog uitgebreider in mijn boek aan bod komt (teaser #1 ), en de eerste stap is altijd: verzamelen!

Dus ook hier: alles ging de kasten uit en werd verzameld, en werd daarna gegroepeerd per soort.

En dan zie je wat je hebt.

Conclusie: ik heb véél, eigenlijk nog meer nu ik met soda en andere natuurlijke materialen aan het experimenteren ben, want die kwamen er voorlopig gewoon bij te staan. Overgangsfase, weetjewel.

Het viel me plots op hoe onnodig veel verschillende producten ik heb. En vooral hoeveel verschillende soorten van 1 product. Zoals 4 verschillende soorten vloerzeep (uit de tijd dat we experimenteerden welke het beste was voor onze vloer).

 

MAAR WAT DOE JE ERMEE?

emmers-stock.jpg

Daar stond ik dan, tussen de flessen en nog meer flessen, maar ook emmers, doekjes en dweilen. Wat doe je ermee?

Ik was iemand die graag veel voorraad had. Veel dweilen, veel doekjes, veel emmers en veel zeep. Je wist maar nooit dat er oorlog uitbrak en ik geen dweil meer had om te poetsen

Dat zie ik nu anders (hoe lees je in mijn boek = teaser #2), maar een halve fles geef je toch niet meer zomaar weg. En weggieten, ook al is Ecover heel goed vertegenwoordigd, lijkt me schadelijker dan ze gewoon gebruiken.

Dus koos ik voor de laatste optie en ga ik nu, heel bewust, en heel overzichtelijk opgebruiken wat ik heb.

 

OVERZICHT & OPGEBRUIKEN

opruimen gootsteenkast (2)

En dat overzicht behoud ik heel simpel door samen te houden wat samenhoort. Door te bundelen in bakjes.

Of met labels. Niet echt sexy, maar wel handig, vooral als je niet de enige bent die het ‘waskot’ gebruikt en er spullen dumpt.

 

 

ZERO WASTE IS MOOOOOOOOi

Maar als ‘top of the bill’ vond ik dat het nu toch ook eindelijk tijd werd om mijn ‘zero waste’ producten te bewaren op een duurzame manier.

En dus kocht ik enkele mooie bewaarpotten in de IKEA  en tadaaaaa! Niet alleen duurzaam maar ook gewoon mooi. Nooit gedacht dat ik zo verliefd naar zeepvlokken zou kunnen kijken. Maar kijk, voor alles een eerste keer!

zero waste wasmiddel (2)

voorraad zero waste wasmiddel

 

En dan hier enkel voor en na’s:

Ja, er werd met plankjes gespeeld.

Bakjes houden alles wat bijeenhoort bijeen, en nu: opgebruiken!

Schuiven met potjes en plankjes, de laatste stap in het opruimproces.

 

Nieuwsgierig naar nog meer blikken achter de schermen, of tips en tricks rond ontspullen, opruimen en organiseren? Volg dan mijn blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Wat ik voor je kan betekenen vind je op mijn website www.nelecolle.be .

 

2 Comments

  1. Vraagje: de glazen potten zijn een geweldig idee voor het droog bewaren van o.a. ook mijn soda etc. Maar waar haal jij die ‘krijtstickers’?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s