Schermpjestijd!

Schermpjestijd: sommige ouders zijn voor, sommige zijn tegen. Ik wil hier geen pedagogische discussie openen, maar voor ons gezin was het invoeren van de schermpjestijd alleszins een verademing. Gedaan met ‘mama, mag ik op de tablet’, ‘mama, mag ik op de computer’, of toch veel minder. Bovendien leren ze zelfstandig omgaan met hun tijd.

WAT IS HET?

Even duiden wat schermpjestijd bij ons betekent: onze kinderen (nu bijna 12 jaar, 10 jaar en zo-goed-als-7 jaar) krijgen per week 4 uren ‘schermpjestijd’. Daarmee mogen ze op de tablet, gsm of computer spelletjes spelen of You Tube-filmpjes kijken.
Wat hoort niet bij schermpjestijd: samen een film kijken wanneer mama en papa het aangeven, tv op woensdag- of weekendavond, huiswerk maken op de pc, of creatief bezig zijn op de computer zoals een verhaal schrijven of een filmpje maken.

PRAKTISCH

Bij de opening van De Praatdoos kreeg ik schermpjestijd-kaartjes. Ze verkopen die (nog) niet, maar je kan er natuurlijk zelf maken: we hebben er van een uur, een half uur en een kwartiertje.
Het grote voordeel is de visuele voorstelling van de tijd zodat ook kinderen vanaf 5 jaar eigenlijk al kunnen meedoen.
Ik kocht 4 bakjes (uit de badkamerafdeling in IKEA) en sterke magneten die de man erop lijmde met doorzichtige silicone.Die 4 bakjes hangen op de radiator in de keuken: eentje met de voorraad kaartjes en dan per kind een bakje waar ze hun verbruikte tijd in stoppen.

Hun tijd houden ze zelf bij met de timers op ons kookvuur:

Het is niet dat alle discussies opgelost zijn, en af en toe moeten we eens bijsturen naarmate de vragen en noden veranderen, maar voor ons betekende het heel wat meer rust in ons hoofd doordat er heel wat minder vragen op ons afkwamen en we nu zelf ook duidelijkheid en overzicht hebben wat betreft de schermpjestijd.

Natuurlijk moet er eerlijk worden omgegaan met de kaartjes en de tijd, maar met 3 kinderen heb je het voordeel dat ze elkaar wel bij de les houden. šŸ˜‰
Hoe doen jullie het? Laat het gerust weten!


Zin in meer tips, inspiratie en experimenten voor minder rommel en minder afval? Volg deze blog onderaan deze pagina, of blijf op de hoogte via Neles Facebookpagina.

Ā Nele Colle isĀ opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neemt ze jullie graag mee op haar eigen zoektocht om op eenĀ haalbare manierĀ meer rust en meer ruimte te creĆ«ren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

1 Comment

  1. Goede tip! Ik zal er bij ons thuis wel een draai aan moeten geven: we hebben geen tablet maar enkel een grote tv, en mama en papa een smartphone.
    We zijn een samengesteld gezin, broer (11) deelt zijn tijd tussen zijn vader en mijn nieuw gezin, en 2 zusjes (6 en 4)
    Bij de meisjes betekent “scherm” dus enkel tv kijken, maar dan moeten ze overeenkomen en delen wat ze willen kijken… Af en toe mag er op mijn gsm filmpjes gekeken worden, als ze ergens moeten wachten, maar dat brengt meer gezeur mee dan iets positief (ik zie niks/ik heb nog niks mogen kiezen/ik wil dit niet…) Ingeval van de oudste betekent dat tv maar ook gsm, laptop, tablet (die spullen brengt hij regelmatig mee van bij zijn vader, soms wordt dat gedeeld met de zusjes)
    Gelukkig vragen de meisjes nog niet naar iets extra zoals een tablet. Ze zijn tevreden met “poppentv” (YouTube op de smart-tv die ze zelf kunnen bedienen, ze kijken graag no-brainer filmpjes šŸ™„)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s