Zero-waste-voor-busy-moms #1: hoe begin ik eraan?

Afval minderen? Tuurlijk!

En zeker als ont-spul-fan.

Afval, dat is gewoon stuff waar ik niet om gevraagd heb. En waar ik niets mee ben. OK, occasioneel wordt er eens mee geknutseld, maar eerlijk: het overgrote deel komt binnen en gaat bijna onmiddellijk weer buiten.

Naar Brazilië.

Op een vuilnisbelt.

En als ik er zo even over nadenk, kruipt er bovendien nog best wel wat tijd en energie in. Ga maar eens na: inkopen, uitpakken, vuilnisbak in, vuilzak/container in, sorteren, buiten zetten, binnen brengen, wegbrengen.

En dan neemt het nog onnodig veel plaats in ook.

Dus afval verminderen? Tuurlijk.

 

Maja

Maja… ik kan toch moeilijk 30 losse wortels in mijn kar gooien? Ocharme die mensen aan de kassa. En die achter mij.

Maja… mijn wasmiddel is op, maar ik heb echt geen tijd om rustig na te denken als ik in de winkel sta. Zeker niet met 3 kinderen erbij. Dus koop ik uit gewoonte maar weer dezelfde. 

Maja… ik let wel al op, hoor. Ik sorteer, eneuh…

Maja… ik heb geen tijd (en goesting) om naar die speciale winkels te gaan.

Maja… ik ben eigenlijk bang dat ik meer tijd en energie kwijt ga zijn als ik afval probeer te minderen. (no way dat ik nog zelf brood ga beginnen bakken!)

Maja… ik heb het al druk genoeg met 3 kinderen, huishouden, plannen, werken.

Maja… ik heb geen zin om mijn ‘goestjes’ te laten. (I neeeeeed my light-drinks, guilty)

Maja… ik ben verslaafd aan keukenpapier. (melk op de grond, snottebellen, snoet-vol-choco, nog meer melk op de grond, olie, … zoooooo praktisch!)

Maja… ik weet gewoon niet hoe te beginnen.

Jep, that’s me!

 

Allemaal zo waar, maar tegelijkertijd allemaal zo’n uitvluchten.

Want ergens weet ik wel dat er haalbare aanpassingen zijn die ik zelfs in mijn drukke schema kan passen.

En nog beter: die me zelf tijd en energie zullen besparen.

Dus gedaan met de smoesjes.

Gewoon doen!

En dus bestelde ik – online – een hoop zero waste-spullen. (www.levenzonderafval.com)

Jep, online, omdat ik niet in die speciale winkels geraak. Bye smoesje 101! #nomoreexcuseIMG_20171001_140456175

Ik kocht:

IMG_20171001_140157777

 • tandenborstels
 • shampoo
 • deodorant
 • massage-olie (hoop doet leven 😉 )
 • en tandpasta

IMG_20171001_135831406

 • zeepvlokken
 • citroenzuur
 • schuur- / poetsmiddel
 • vaatwastabletten
 • keukenpapier

IMG_20171001_171043844

 • groenten- en fruitzakjes

IMG_20171001_135515731

 • maandverband
 • inlegkruisjes

IMG_20171001_135455545

 • metalen rietjes

Begin bij begin, doe wat haalbaar is.

Waarom deze spullen? Gewoon, omdat dit spullen en aanpassingen zijn die mogelijks haalbaar zijn.

Hoe haalbaar? Dat test ik de komende tijd uit!

Stapje voor stapje, no cold turkey voor mij.

Nee, ik zie het niet zitten om mijn light-drankje te moeten laten, of om uren te bakken om de kinderen iets lekkers mee te geven naar school.

Maar zo ver zijn we nog niet.  Beginnen met wat haalbaar is.

 

Changing the world, one zakske at a time, niet?

3 Comments

 1. Wij proberen thuis ook het één en ander uit 🙂 op gebied van de was hebben we alvast een succesverhaal te delen, béter dan het zelfgemaakte afwasmiddel, zelfs 😉 Wij hebben een kilo zeepnoten gekocht (met een testzakje van 150g deden wij van kerst tot pasen), online. Ten eerste is het spotgoedkoop tegenover gewoon wasmiddel, ten tweede zitten wij voor vijf jaar of zo goed (als het niet meer is). Ten derde komen de noten in een stoffen zak met een herbruikbaar stoffen zakje om ze in de was te doen. Ten vierde: je moet er niks aan doen, gewoon enkele noten schillen in de machine bij de was doen (geen geklungel met kokend water of plastieken flessen) en ten slotte: het is hypoallergeen! Naar het schijnt kan je de noten ook weken in heet water om een allesreiniger te maken maar dat heb ik nog niet getest :). Zeker eens proberen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s