Zero-waste-voor-busy-moms #8: het shampoo-experiment

Ik ben opnieuw enkele weken aan het experimenteren geweest. Gewoon op mijn eentje, in de douche.

Oeps, dit klinkt een beetje nasty, maar het is iets minder spannend dan het lijkt. Alhoewel.

Door dat opruimen ben ik namelijk veel bewuster geworden van mijn afval, zoals flesjes. Veel flesjes. Zoals shampooflesjes. Naast het afval nemen ze ook nog eens veel plaats in, en vermenigvuldigen zich in menig huis op de badranden en alle hoeken van de douches. Voeg daarbij nog eens het weetje dat veel van die zepen eigenlijk niet zo gezond zijn voor onze huid, haar en milieu en je krijgt me wel aan het denken. En aan het experimenteren.

Net zoals ik mijn wasmiddel en vaatwaspoeder zelf maakte, kon ik dat natuurlijk ook met shampoo en zeep, maar dat was voor mij nog een stapje te ver. Stap voor stap he, met haalbare stapjes, daar ga ik voor. (Eerst eens een workshopje volgen zeker? )

Maar goed, ik wou wel iets doen, dus bij het shoppen op www.levenzonderafval.com bestelde ik me een shampoo-blokje.

IMG_20180405_102008043_BURST000_COVER_TOP

Sowieso veel minder afval (een kartonnen doosje) en veel minder plaats, maar nu wou ik wel eens weten of het ook beter was voor mijn haar en langer meeging dan zo’n fles. Het kostte namelijk wel wat meer, veel meer eigenlijk.

Ik heb het dus getest: ik gebruikte eerst een fles shampoo op en dan het hele blokje. En gedurende het hele, erg professionele, experiment, waste ik mijn haar met dezelfde frequentie. (Ter info, of gewoon voor de curieuzeneuzen: in mijn geval was dat om de dag.)

Resultaat:

 • fles shampoo (tussen de 1,85 en 2,12 euro in de Colruyt): 6 weken en 3 dagen
 • shampoo blokje (10,95 euro): 7 weken en 4 dagen

Niet zo’n groot verschil in tijd dus, wel in prijs. Aï! Of die Garnier-shampoo is gewoon belachelijk goedkoop (zijn we zo verwend?), of het blokje is aan de dure kant.

En toch geef ik het niet op. Mijn haar voelt er wel lichter en gezonder door, al kan het ook gewoon mijn idee zijn. Omdat ik weet dat ik mijn haar nu met een natuurlijke product was.

Nee, ik laat nu geen bloesemgeur meer achter wanneer ik in slow motion mijn versgewassen haren schud, dat niet, maar dat toont me eigenlijk juist hoe zwaar geparfumeerd al die andere shampoos zijn.

En om goed te ruiken heb ik nog mijn selectie parfums en andere middeltjes 😉

Alleszins, het voelt wel goed voor mijn haar, én het feit dat ik geen vervuild water en flesje achterlaat, is me wel veel waard. Maar ik bestelde ondertussen wel een goedkopere variant.

Deze keer gaan we voor de shampoo-bar.

Wordt vervolgd!

 

 

Benieuwd naar het vervolg? Of gewoon zin in meer opruim- en organiseertips? Volg dan zeker deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebook-pagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Wat ik voor je kan betekenen vind je op mijn website www.nelecolle.be .

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Annelies schreef:

  Ik kocht eerder diezelfde shampoo bij Kudzu maar nu kocht ik een blokje bij Tarra verpakkingsvrij in Buggenhout en ik moet zeggen dat ik van die shampoo nóg tevredener ben en hij was maar de helft van de Prijs van die andere.
  Ik ben alvast Fan van alle shampooblokjes!
  Binnenkort wil ik eens ergens conditionnerblokjes kopen maar ik weet niet meer waar ik die zag 😉
  Je kan ook overwegen om shampoo zelf te maken of om flessen opnieuw te laten vullen (deed Ecover dat niet)?

  Liked by 1 persoon

  1. mamaruimtop schreef:

   Dag Annelies, kan je even de naam van jouw shampooblokje uit Tarra doorgeven? Super benieuwd. Degene die ik nu zal testen is deze: https://www.levenzonderafval.com/a-52476677/verzorging/argan-rhassoul-shampoobar-van-helemaalshea-100gr-droog-beschadigd-haar/

   Zelf shampoo maken is misschien een van de volgende stapjes. Maar stap voor stap he 😉

   Groetjes! Nele

   Like

   1. Annelies schreef:

    Ik vind de naam van de shampoo zelf niet direct terug en het lijstje evenmin maar neem gerust eens contact op via mail met de winkel.
    Op hun Fb-pagina vond ik dit e-mail adres: nora@tarraverpakkingsvrij.com

    Like

 2. Ja die ultradoux was wel erg goedkoop, tenzij het aan Antwerpen ligt dat je hier minstens €3 kwijt bent voor een kleine fles. Maar dan nog is het prijsverschil groot hé.
  Benieuwd naar de shampoobar 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s