En zó hou je dus die sokken bij elkaar!

Ken je deze?

Grappig, maar zoooooo waar, toch? Die sokken, volgens mij doen die er echt om. Met z’n tweeën erin, maar slechts eentje eruit.

Een hele mand vol enkele sokken had ik. En af en toe dan ging ik er eens door he. Dan pompte ik mezelf vol goede moed in de hoop zoveel mogelijk koppeltjes te herenigen.

Maar helaas, de mand raakte voller en voller. Vele koppeltjes bleven toch gescheiden. En de achterblijvers zomaar wegdoen kon ik toch ook zomaar niet. Want wie weet kreeg die ene sok toch heimwee?! (never  happened btw)

Als ont-spulfan echter, begon die mand vol nutteloze kousen me wel erg te vervelen. En als organizer vond ik dat ik op zijn minst moest proberen een goede oplossing te zoeken voor dit universele probleem.

En dus ging ik aan het denken (lees: googelen).

IMG_20170829_184803064

Resultaat: ik kocht een setje wasnetjes aan, nee sorry, twee setjes. Voor onze situatie leek dit de beste oplossing.

Ik leg even uit.

SORTEREN

IMG_20170829_184548172

In de badkamer hangen nu – boven de wasmanden – drie wasnetjes. (Dit kan ook gewoon aan haakjes natuurlijk, maar deze hadden we nog liggen. Blijkbaar nog niet mee ontspuld.)

Drie netjes leek me voor onze situatie voldoende:

 • manlief en ik delen dezelfde sokkenlade
 • ‘de meisjes’ delen ook eenzelfde sokkenmandje
 • ‘de zoon’ heeft een sokkenmandje voor zich alleen

Ik heb dus gekeken naar de opbergplaats om het aantal netjes te bepalen. Heeft iedereen een eigen lade/mandje, dan zou ik aanraden om ook iedereen een eigen netje te geven.

En zo gaan de sokken na een dagje gezellig ‘schoenen’ in hun netje.

WASSEN

Is het netje vol, dan gaat het gewoon de wasmand in. En hangen we een leeg netje in de plaats. Daarom had ik dan ook 2 setjes nodig.

De kousen gaan met netje-en-al de machine in en komen er ook zo weer uit.

DROGEN

Heb je een droogkast, dan kan het hele netje ook zo de droogkast in.

Die hebben wij echter niet meer. Maar de netjes in zijn geheel ophangen is niet zo bevorderlijk voor het drogen. Dan zou je wel eens beschimmelde sokken kunnen krijgen. En dat is niet zo fijn.

Na het wassen komt dan het hekele moment waarop het netje opengaat en de sokken vrijgelaten worden op het droogrek.

IMG_20170825_101512018

Ontsnappingskans, zou je denken. Maar dan wel een super-super-kleine. Want wie met z’n tweeën het netje inging, komt er nu ook met z’n tweeën uit!

Naast de verminderde escape-mogelijkheid zijn er nog wat andere voordelen:

 • de sokken zitten per persoon / lade in een netje en kan je meteen samen ophangen
 • paren bijeen zoeken is niet meer zo’n grote opdracht omdat het aantal sokken per netje vrij beperkt is

Tip: ik zoek de paren meteen op bij het ophangen. Dat maakt de volgende stap ook een pak gemakkelijker.

VOUWEN / OPBERGEN

Omdat de sokken al per paar hangen, is het opvouwen kinderspel.

En omdat ze per persoon hangen, wordt ook het opbergen kinderspel. Zeker als je het combineert met dit systeem uit een vorige blog.

 

GETEST EN?

Ondertussen hangen de netjes er al een tijdje. En het werkt…

… zolang de sokken met z’n tweeën in het netje gaan! En aangezien de varkentjes zelf hun was moeten sorteren, kan dat wel nog wat beter…

Voordeel is wel dat je meteen weet dat het paar niet volledig is en eerst best eens zoekt. Bovendien … eens ze erin zitten, raken ze er niet meer uit! (evil laugh)

PS

Tijdens het googelen kwam ik ook ‘sokkenclips’ tegen, maar besloot meteen dat dit geen oplossing zou zijn voor ons:

 • je moet je sokken vast-clippen voor je ze de was in doet: dit vraagt een extra inspanning. En ik zoek juist naar eenvoudige systemen die gemakkelijk te integreren zijn. Zelfs voor een kind.
 • je moet een serieuze voorraad clips inslaan aangezien de was-stroom nooit stopt
 • waar bewaar je de clips: waar je je sokken uittrekt of waar de sokken opgevouwen worden? OK, je hebt er waar de sokken met clip enal de lade weer inkunnen, maar op een gegeven moment moeten ze er toch af om ze te dragen. Kortom: het lijkt me een extra organisatie om er bovendien voor de zorgen dat ook de clips niet verdwijnen en/of overal rondslingeren

Daarom koos ik voor de wasnetjes.

Ter info (geen sluikreclame of sponsoring): ze zijn van het merk Brabantia en ik kocht ze via Bol.com. Er zijn nog meerdere varianten en merken. Kijk naar de maat en het aantal dat jou het beste past. Neem ze echter niet te groot. Dat maakt het ‘paren’ gemakkelijker.

Tot zover de sock-story!

En voor de liefhebbers van Britse humor: deze wou ik jullie ook niet onthouden. (vanaf minuut 1:35)

4 Comments

 1. Het verliezen van sokken is iets wat hier zelden gebeurt, enkel bij de slaapsokjes durft het eens gebeuren dat er zich eentje verstopt in bed. Als iedereen een wasmand heeft, hoe geraken die sokken dan zoek?

  Like

  1. Hihi, wel gekend maar niet zo’n probleem hier. Nu denk ik wel dat als ze zelf – en dan heb ik het in de eerste plaats over de kinderen – hun sokken in het netje moeten stoppen, ze automatisch verplicht worden om iets bewuster om te gaan met de was en waar het heen moet. Hopelijk lukt het dan ook om samen met het netjes systeem meteen ook er prokprobleem aan te pakken. Het is dus wel belangrijk dat jij niet de sokken sorteert maar dat ze het zelf doen. Benieuwd!!!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s