Interview #3: Guillaume verhuisde 17 keer

Zo af en toe kom ik ze tegen: zo van die ‘ontspulde’ mensen. Of die toch al een hele ontspul-weg hebben afgelegd.  Soms omdat het moest, soms omdat ze het wilden. Maar allemaal gingen ze het gevecht met hun spullen – en zichzelf – aan.

En nieuwsgierig als ik ben – aren’t we all? – wil ik dan natuurlijk weten: maar hoe? En wat? En ja, waarom?

Deze keer sprak ik met Guillaume.

22429365_1850534094973881_938715252_o

Dit is Guillaume

Guillaume is 26, interieurvormgever én ondernemer uit Gent.

En wie denkt dat dat met veel prullen – sorry, accessoires – gepaard gaat, heeft het mis. Als we even in hokjes denken, kan Guillaume zich sinds enkele jaren namelijk rekenen tot het groepje ‘minimalisten’.

Dit betekent – in mijn ogen – dat hij wel érg weinig spullen heeft. De basis eigenlijk. Of net iets meer, maar da’s nog niet veel.

Zijn hele hebben en houden – met uitzondering van zijn matras en een zetel – past in zijn auto. En dat is een Mini.

Het gaat mij niet om het leven met het mimimum noodzakelijke, maar om het bewust omgaan met wat je hebt. Het besef dat we meer hebben dan we eigenlijk nodig hebben.

Guillaume verhuisde reeds 17 keer in zijn 26-jarige leven. Bij elke verhuis de hele zooi inpakken en meesleuren werd gewoon te veel. En wellicht was deze 17de verhuis ook niet de laatste.

22429091_1850544018306222_968514371_o

En zo begon hij te ont-spullen, eigenlijk zonder dat hij het wist.

Kleren, cadeautjes die hij enkel hield uit schuldgevoel, nog meer kleren, kaartjes, computerspelletjes en, o ja, nog veel meer kleren. Allemaal gingen ze weg.

Eerst enkel omdat hij minder zou moeten inpakken bij elke verhuis.  Maar beetje bij beetje besefte hij dat het selecteren van spullen hem deed stilstaan bij wat echt belangrijk was voor hem, en wat niet.

Door alle overbodige spullen weg te doen, kon ik duidelijker zien wie ik was, wat mijn stijl was, wat mij écht een meerwaarde gaf.

In die tijd kwam hij in aanraking met Jelle Derckx (www.growthinkers.nl) en herkende zichzelf in de minimalistische levensstijl. Zo kon hij een naam plakken op iets wat hem eigenlijk was overkomen.

Tips van Guillaume

Voor zijn verjaardag vraagt Guillaume al jaren geen kaartjes of cadeautjes meer. Zijn vrienden weten dat ze hem het meeste plezier doen door gewoon wat tijd te maken om samen te zijn of iets samen te doen.

Probeer meer te investeren in ‘momenten’ dan in spullen.

Guillaume heeft een kleine selectie met spullen van emotionele waarde. Een selectie van spullen waar een mooie herinnering aan vasthangt. Deze hangen op een prikbord waar er ook de nodige aandacht aan gegeven kan worden.

De kostprijs mag ook geen reden zijn om iets te houden.

Laat je niet tegenhouden iets weg te doen omdat het duur was als het jou geen meerwaarde meer biedt.

Hij koopt nog steeds graag een nieuw kledingstuk, maar gaat dan ook wekelijks door zijn kleerkast om te kijken of er iets weg kan. Een zware opdracht is dat niet, want die kleerkast, die is niet groot.

22450778_1850537941640163_524058868_o
de kleerkast van Guillaume

Vroeger kon ik dagelijks door de Veldstraat lopen en iets nieuws kopen. Door veel kleren weg te doen, stond ik stil bij wat nu écht mijn stijl was.  Ik koop nog wel eens iets nieuws, dat is ook gewoon ‘ik’, maar ik koop veel bewuster.

Guillaume raadt ook nog aan je niet schuldig te voelen om iets weg te doen waar je ooit plezier aan beleefde. Als het er op dit moment gewoon maar ligt te liggen, heeft het geen zin het te houden.

Vroeger was ik een echte verzamelaar. Ik spaarde altijd wel iets. Daar kroop uiteindelijk veel geld en tijd in. Het is niet fout om iets te verzamelen, zolang je er plezier aan beleeft. Maar van zodra het plezier over is, hoef je ook geen schuldgevoel te hebben wanneer je ze wegdoet.

En nu?

Guillaume ging zo ver in het ont-spullen, dat enkel die spullen overbleven die hem maken tot wie hij is. En dat is supertof. Je hoeft gewoon een pak minder na te denken en je kan je tijd spenderen aan de dingen die er werkelijk toe doen.

Wat ook echt Guillaume is, is zijn passie voor ruimtes en de inrichting ervan. Hij houdt ervan ruimtes in te richten naar de persoonlijkheid van de bewoner. En in zijn geval betekent dat, je raadt het al, een minimalistisch interieur.

Ik mocht even binnenkijken, en jullie dus ook 🙂 :

 

Meer over Guillaume?

Instagram: minimaliseer

Facebook: Minimaliseer

Website: www.minimaliseer.be

Bedankt Guillaume, voor deze blik in je huis en je leven!

 

Ook stiekem een curieuzeneus? Of gewoon geïnspireerd door het ontspullen? Volg dan zeker deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s