Das Keuken-Experiment #1: dag 1

Wat gebruik ik nu écht uit mijn keuken? Als Ontspulcoach wou ik dat dan ook eens écht onderzoeken.

Het zat al een tijdje in mijn hoofd, maar nu is het van ‘no way back’: ik ga onze keukenkasten aan een wetenschappelijk ( kuch ) onderzoek onderwerpen en eens écht gaan kijken wat ik nu wel en niet gebruik.

En met écht onderzoek bedoel ik:

 • alles de kasten uit
 • en gedurende een maand komt enkel dat wat we effectief gebruikten terug erin

Dus alles ging de kasten uit.

En de man stond erbij en keek ernaar. En dacht er het zijne van. Nuja, als wetenschapper moet hij toch begrijpen hoe belangrijk onderzoek is, dacht ik zo.

Enkele beelden voor en na:

 

Ik wil hierbij wel vermelden, voor de volledigheid van het wetenschappelijke onderzoek natuurlijk, dat ik enkele maanden geleden al eens met kritische blik door de kasten ging en dat er al een en ander werd uitgefilterd.

Maar toch bleef het knagen.

Want je kan je dan wel theoretisch afvragen wat je wel en niet gebruikt, de praktijk kan toch andere resultaten kan opleveren. Denk ik.

En zo heb ik nu dus een lege keuken. Of toch voor even, want wat straks de vaatwas uitkomt, mag er al meteen weer in.

IMG_20171029_153027434_HDR

Ik heb dan misschien wel lege kasten nu, maar ook wel een volle vloer.

IMG_20171029_153955179

Hopelijk hou ik dit rommeltje een maand uit. Maar alles voor de wetenschap zeker he? En stiekem hoop ik dat we eigenlijk al veel gebruiken zodat deze hoop toch snel kleiner wordt.

Enkele opmerkingen voor de kritische, opmerkzame lezer:

 • Ik weet nu al dat er zeker spullen zullen zijn die we deze maand niet gebruiken, maar die super handig zijn die keren dat je ze nodig hebt. Het is dus niet mijn bedoeling zomaar alles weg te gooien wat we niet gebruikten. Doe je namelijk iets weg, dan moet je op het moment dat je het nodig hebt namelijk wel energie stoppen in het zoeken en lenen.
 • Mijn bedoeling is in de eerste plaats om te zien hoe groot het verschil is tussen wat we vaak gebruiken, en wat maar zelden. En dan de afweging maken of het de moeite loont om het te bewaren.
 • Ik focus me in dit experiment enkel op de spullen, geen etenswaren dus.
 • Nu alles uit de kasten is gehaald, komen ook weer lang vergeten schatten tevoorschijn. Het is dan erg verleidelijk om juist die spullen nog eens te gebruiken. De afspraak is om eerst die spullen te gebruiken die al in de kast staan. Anders klopt het experiment natuurlijk ook niet.

 

Deze maand leven we dus uit dozen. Voor al wie woonde in zijn eigen verbouwing, is dat eigenlijk niets nieuws.

Ik vind het zelf eigenlijk wel spannend om te zien wat er morgen al terug zal staan. En wanneer het zal stagneren.

Vind jij dat ook, volg dan deze blog, want dit wordt zeker vervolgd.

De zoon vindt het alleszins al zeer interessant.

15 Comments

 1. Ha, zo’n packing party heb ik in mijn huis ook al gedaan. Tijdje geleden mijn moeder aangezet om hetzelfde te doen. Ze is begonnen met 1 lade in de keuken en heeft de smaak nu goed te pakken 🙂 Benieuwd wat er na een maand terug in je kasten staat. (Vind eerlijk gezegd dat er nu echt veel in stond maar da’s natuurlijk ook omdat ik al paar jaar aan het minimaliseren ben en me eigenlijk nog amper kan voorstellen hoe het hier vroeger was 😉
  Succes!

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, “packing party”! Hippe benaming. Inderdaad, we hebben nog vrij veel, dus ben zelf enorm benieuwd wat er zal overblijven. Maar een minimalist zal ik mezelf niet noemen. Ik wil bijvoorbeeld graag nog in staat zijn mensen te ontvangen zonder dat ze hun eigen bord moeten meebrengen. Of op dit moment in mijn leven heb ik niet de energie om veel spullen te gaan lenen / delen via Peerby bvb. Want daar kruipt ook wel wat geregel in.
   Daar moet ik nog even rekening mee houden. Misschien dat dit wel evolueert, maar stap voor stap, he. Met haalbare stapjes.
   Ben benieuwd naar de inhoud van jouw keukenkasten. Zie je het zitten om dat hier te delen?
   Groetjes! Nele

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s