Zo af en toe kom ik ze tegen: zo van die ‘ontspulde’ mensen. Of die toch al een hele ontspul-weg hebben afgelegd. Soms omdat het moest, soms omdat ze het wilden. Maar allemaal gingen ze het gevecht met hun spullen – en zichzelf – aan.
En nieuwsgierig als ik ben – aren’t we all? – wil ik dan natuurlijk weten: maar hoe? En wat? En ja, waarom?
Deze keer sprak ik met Riet en Bert
Dit zijn Riet en Bert
Riet is 33 jaar en muziektherapeut. Ze houdt van reizen, imkeren, natuurwandelingen en is actief als vrijwilligster bij projecten met vluchtelingen.
Bert is 36 en werkbegeleider in een Kringloopwinkel. Hij is graag creatief bezig met hout en leer, fietsen herstellen en heeft ook groene vingers.
Samen wonen ze in een gezellig huisje in het centrum van Gent.
Maar niet lang meer, want Riet en Bert vertrekken half maart op reis… voor onbepaalde tijd. Het is niet hun eerste reis, maar deze keer ligt de einddatum niet vast.
Ik denk het al heel mijn leven, ik voel het al jaren, we plannen sinds enkele maanden …. we gaan op wereldreis. In oktober besloten we om deze plannen concreet te maken en besloten om begin maart voor een jaar op reis te vertrekken. De eerste bestemmingen worden Thailand en Taiwan, vanaf dan zien we wel, alles staat open. (Riet)
Lang op reis gaan, dat betekent heel wat voorbereidingen doen, waaronder ons huurhuisje opzeggen. Maar wat met al dat gerief dat we gedurende een jaar (of langer) niet zullen gebruiken? Ontspullen was de boodschap!
Verhuizen en heel je hebben en houden ergens moeten stockeren, dat is hét uitgelezen moment om door je spullen te gaan én te selecteren.
We vallen beiden onder de categorie ‘mensen die alles bijhouden’ en ik ben zelf erg spaarzaam en secuur met mijn gerief. We houden van tweedehandsgerief en ons huisje staat vol met ‘unieke’ spullen. Ook met kleren en souvenirs die ik van verre reizen meebracht, heb ik het moeilijk om weg te doen. (Riet)
Ze vonden de ideale oplossing en organiseerden een rommelmarkt in hun eigen huisje.

Niets leuker dan je eigen kleren en spullen te verkopen aan vrienden en kennissen.
Omdat het onze vrienden zijn, besloten we om alles aan vrije bijdrage te verkopen. Die dag verkochten we meer dan de helft van onze spullen aan een mooie opbrengst! En wat is het fijn om een vriendin tegen te komen in één van lievelingstruien of om ons leuk kastje te zien staan in de living van een collega.
Na die gezellige namiddag bleven er uiteraard nog heel wat spullen over. De meest waardevolle dingen verkochten ze daarna nog via 2dehands.be en en een indoor rommelmarkt.
Dit vraagt wel allemaal wat tijd en moeite. maar we houden er een mooi cent aan over. Na enkele maanden reizen zullen we die extra roepie’s of Baht’s zeker nodig hebben.
- keukenmateriaal, overtollige borden en bestek
- spullen die de laatste jaren niet meer waren gebruikt of gedragen
- overbodige spullen, zoals het zoveelste boek over kruiden
- platen waar nooit naar geluisterd werd
- oude studieboeken
De tips van Riet en Bert
- Verkoop spullen met emotionele waarde door aan vrienden, kennissen of familie. Dat maakt het gemakkelijker om afstand te doen van je lievelingsspullen.
- Als je dan toch aan het selecteren gaat, doe het meteen grondig. Het kan namelijk lang duren voor je nog eens aan het ontspullen gaat.
- Je hoeft niet alles in één keer weg te doen. Wanneer er wat tijd over gaat, wordt het nog duidelijker wat je graag wil houden en wat niet.
Er gingen 2 maanden over de eerste selectie spullen voor onze eigen rommelmarkt en dit moment waarop ik de laatste dingen via 2dehands.be aan het verkopen ben. Zaken waar ik teveel over twijfelde om weg te doen, staan nu na 2 maanden zonder twijfel toch op 2ehands om te verkopen. (Riet)
- Ontspullen door lang op reis te gaan, doet je ook 2 keer nadenken voor je iets nieuws koopt. Waarom zou je namelijk iets aankopen wanneer je je spullen net aan het verkopen bent?
Sinds het ontspullen spaarde ik heel wat geld. Eigenlijk geef ik sinds het reisplan geen geld meer uit aan kleren en huishoudelijk gerief. Handig wanneer je eigenlijk niets meer nodig hebt, behalve dan onze portie goed humeur. 🙂 (Riet)
En nu?
Het vroeg heel wat tijd en inspanning om hun spullen op deze manier weg te doen, maar elke cent die ze zo verdienden gaat in de spaarpot voor de reis. Dat geeft Riet en Bert wel een fijn en dankbaar gevoel.
Soms voelt Riet wel spijt wanneer ze sommige spullen wegdoet en vraagt ze zich af of ze die dan zal missen wanneer ze terug zijn in België.
Maar dan denk ik aan al de mooi plaatsen waar we het komende jaar zullen reizen, al de mooie ontmoetingen die me zullen bijblijven, en ook, al de leuke spulletjes die ik tijdens de reis zelf zal tegenkomen. Het kan wel eens zijn dat, eens we terug zijn, ik helemaal geen behoefte meer heb aan het materiële en rijkelijk gevuld ben met onze reiservaring.
En daar ben ik eigenlijk van overtuigd! Benieuwd, maar eerst nog even de wereld rond natuurlijk.
Lieve Riet en Bert,
dank jullie wel voor jullie inspirerend voorbeeld. Jullie doen waar velen van dromen! Geniet, beleef, ervaar en kom terug met zoveel mooie verhalen… en niet té veel spullen 🙂
Het ga jullie goed, waar jullie ook gaan!
Ook stiekem een curieuzeneus? Of gewoon geïnspireerd door het ontspullen? Volg dan zeker deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.