Zero-waste-voor-busy-moms #5: drinkflessen

Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-mom? Of hoe kan ik met kleine, haalbare aanpassingen toch een groot verschil maken? Let’s find out!

Ik botste op deze strandfoto van deze zomer. OK, niet erg toevallig, want deze is ook te vinden op mijn website / Instagram.

Maar nu ik erover nadenk, was dit eigenlijk mijn allereerste zero waste-poging. Zeer haalbaar bovendien.

De man was ermee begonnen: hij kocht zichzelf een mooie drinkfles. Niet zijn eerste, maar wel de eerste waar hij toch o zo, tevreden van was. En overal ging – en gaat – dat flesje mee. Het zou me niet verwonderd hebben mocht dat flesje op een dag op mijn plaats in bed gelegen hebben 😀

Maar dat enthousiasme werkte aanstekelijk. En zo kwam de dag dat de hele familie een flesje kreeg. Zo’n ecologisch verantwoord én hygiënisch model van Klean Kanteen.

Niet gewoon om mee te gaan in het enthousiasme van de man, maar vooral omdat de plastieken drinkbussen na een tijdje gewoon beginnen te stinken. En dat was ik al langer beu.

Dus had ik gewoon steeds van die plastieken flesjes water in huis, voor uitstapjes.

Maar nu dus niet meer.

Die dag besliste ik namelijk dat het gedaan was met de platieken flesjes en heb ik er gewoon geen meer gekocht. En dat was het dan ook. Dé aanpassing.

Heb je ze niet in huis, dan kan je ze gewoon niet gebruiken.

De eerstvolgende uitstap was dus zonder plastiek flesjes, maar mét de drinkbussen.

En dat ze het leuk vonden, zo met z’n vijven. 🙂 IMG_20170604_151508071

 

IMG_20170604_151402125

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en zit ik hier warm ingeduffeld naar de zomerfoto’s te kijken. Maar de flesjes doen het ‘m nog steeds en ruiken nog steeds lekker naar niets.

En ze worden heel vaak gebruikt.

We doen er wel enkel water in.

Natuurlijk zou het soms gemakkelijker zijn om gewoon een plastieken flesje uit de kelder te halen dan de drinkbus uit te spoelen en opnieuw te vullen.

En het betekent ook dat je kind na een uitstap niet met een lege rugzak terug thuiskomt, want ja, de drinkbus komt – al dan niet leeg – gewoon terug mee.

Maar is dat niet een beetje decadent, dat we dat zouden willen?

En is dat het afval waard?

Ik vind alleszins van niet. Deze aanpassing was super haalbaar. Zo haalbaar dat ik ze zelfs even over het hoofd had gezien 😉

IMG_20170604_151826577

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s