7 tips voor het inrichten van een kind-naar-tiener-kamer

Onze oudste van dochter van 9 kreeg haar eigen kamer.

Als je zelf je huis verbouwt kan dat allemaal wel even duren natuurlijk. Ze is dan ook de eerste die haar definitieve kamer heeft.

Dat betekende dat ik die kamer dan ook ‘voor écht’ kon gaan inrichten. Hemelse momenten voor een organizer. 🙂

Ik ben natuurlijk niet onbezonnen tewerk gegaan en deel met jullie graag enkele tips die voorkomen dat je kamers steeds opnieuw moet inrichten als zoon of dochter groter wordt. Tijd- en geldbesparende én bovendien duurzame tips!

1. Kies voor definitief

 

Ik weet het, het ziet er schattig uit, zo’n roze prinsessenkamer met een minitafeltje met ministoeltjes en een minitheeserviesje, een mini roze zeteltje en minikastjes voor minikleedjes.. Of supercool, zo een stoere jongenskamer met zon’ auto-bed met bijpassende kast en een minipoef.

Maar eens ze 16, wat zeg ik, 14, of nee, 12 jaar zijn, is dat niet zo schattig of stoer meer, maar ‘kinderachtig’. En passen die puberkleren niet meer in die minikastjes. En zijn die minizeteltjes gewoonweg te klein voor die lange slungels en giechelende meiden.

Dat betekent: dag minispulletjes, hallo nieuw bed, nieuwe kast, nieuw bureau, … Vaak nog niet eens zo lang in gebruik.

Dus: denk vooruit. Opberguimte voor kledij en wat andere zaken is er altijd nodig. Zoek een opbergsysteem dat kan blijven dienen.

Ook voor lange slungels en giechelmeiden.

2. Alles op zijn tijd

IMG_20171231_111313560

Er bestaan zo van die complete kamer-sets: all-in formules met bed, nachtkastje, kast en bureau. Dit kan handig zijn als je van matchende zaken houdt, of als je daardoor een pak geld kan besparen. Maar het is eigenlijk enkel maar voordelig als je het koopt wanneer je kind ook effectief alles nodig heeft wat in het pakket zit.

Een kleutertje is nog niets met een bureau. Zelfs in de lagere school wordt er vaak nog huiswerk gemaakt aan de keukentafel. En tegen de tijd dat een bureau wel handig zou zijn, blijkt een ander model misschien wel handiger. Of wil de lieve slungel eigenlijk een ander model.

Of wordt er gewoon niet aan een bureau gewerkt. Who knows?

3. Denk multifunctioneel

IMG_20171231_111445363.jpg

Dit vat eigenlijk de vorige 2 puntjes samen: wanneer je dan toch je meubels aanschaft, zoek meubels die multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Zo vergroot je de kans dat:

  1. ze definitief kunnen worden gebruikt
  2. ze meegroeien met de fase van je kind / puber / student

Voorbeelden:

  • kasten die zowel voor kleren als boeken kunnen worden gebruikt
  • een kleur-tafel die later als bureau kan dienen door verstelbare poten
  • voorleesstoel die later kan gebruikt worden als chill-zone
  • multifunctioneel kastje / bakje dat kan gebruikt worden als nachtkastje, schoenenopbergbox, …
  • spiegel die ook kan dienen als juwelenopberger
  • opbergers voor speelgoed die later kunnen dienen als boekenkast, schoenenopbergplaats, …

4. Tijdloze kleur

IMG_20171231_112918097.jpg

Kinderen spelen vaak het liefst in de buurt van mama en papa. En ik kan het weten. De tevergeefse pogingen door speelgoed op hun kamer te stockeren mochten niet baten. Ze zoeken je aanwezigheid op.

Pas wanneer het ‘kind’ beetje bij beetje verdwijnt, verdwijnt ook je groeiende slungel of poppemie meer en meer in zijn of haar kamer.

Tot je ze er niet meer uit krijgt.

Dan wordt de kamer ook hun minihuis (dus toch weer mini 🙂 ), de plek waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Dan wordt de kamer ook echt belangrijk.

Kies een kleur die je dus niet meteen hoeft de herschilderen wanneer de eerste puistjes hun intrede doen.

Behalve als je dat erg leuk vindt natuurlijk. Of er niet mee inzit om zoon / dochter aan het werk te zetten.

5. Op de groei

Het klinkt logisch, maar toch eentje om op te letten. Want voor je het weet heb je het gedaan: kapstokjes, spiegel, magneet- of prikbord, kasten, boekenplankjes … Alles opgehangen op kinderhoogte.

Na enkele jaren mag je opnieuw beginnen, en als je niet goed oplet, daarna misschien nog eens.

Hou rekening met de groei van je kind. Nee, je kan natuurlijk niet weten hoe groot je kind effectief zal worden, maar mini blijven ze niet.

  • Is je kind nog erg klein bij het inrichten, zoek dan naar een tussenhoogte die niet te hoog is, maar toch nog handig is voor jou.
  • Trapjes en krukjes kunnen het tijdelijke hoogteverschil overbruggen.

Zo bespaar je jezelf toch boor- en vijswerk. En enkele extra gaten in de muur.

6. Up-, re- en freecycle

IMG_20171231_112942985.jpg

Het hoeft ook niet altijd nieuw-nieuw te zijn, wat we kopen. Er zijn nog manieren om een kamer in te richten:

  • kringloopwinkels: in kringloopwinkels vind je soms super-hippe meubeltjes, of multifunctionele kastjes en rekjes. Snuister er eens rond, als het lukt. Misschien samen met de lieve (pre-)puber.
  • soms hebben we nog iets staan in een hoekje, op een zolder, dat kan hergebruikt worden. f op een andere manier. Eventueel met een likje verf. Of een wieltje. (Hoe je een uniek, hip nachtkastje maakt, lees je hier!)
  • heb je een Facebookaccount, dan kan je via verschillende GIFT-groepen zelfs gratis zaken op de kop tikken. Of doe een oproep. Je weet maar nooit. Ooit raakt iemand die Fatboy wel beu 🙂

7. Geef ruimte

En dan nog een goede buitensmijter: zet de kamer niet vol met spullen. Ga voor het minimum, maar maak het wel gezellig natuurlijk.

Nu kies jij misschien nog, maar eens slungel-boy en giechelmeid ten tonele verschijnen, nemen zij de regie over. Ik weet niet of de Joepie-posters van weleer nog bestaan, maar je zoon of dochter zal in meerdere of mindere mate zijn of haar minihuis zelf willen inrichten.

En dat betekent misschien een Fatboy, of een spiegel van kop tot teen, een weg-bureau-en-dag-make-uptafel, dj-booth of een halve muziekstudio.

Wat het ook wordt, nu is dat nog koffiedik kijken. Maar de kans is groot dat jouw gekozen spullen niet in het rijtje passen.

Geef je kind de ruimte om zijn of haar eigen miniwereld te creëren, want hun kamer, is toch een beetje hun huis. Waar wij hopelijk steeds welkom zijn 😉 .

 

Wil je graag meer tips over het efficiënt inrichten van je kamer of huis? Of kijk je gewoon graag mee achter ‘mijn schermen’? Volg dan deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Hulp nodig? Contacteer me gerust via info@ontspulcoach.be of 0498 13 65 54.

Meer info over wat ik voor jou kan doen vind je ook op mijn website.

2 Comments

Plaats een reactie