Zero-waste-voor-busy-moms #6: wasnoten

Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-mom? Of hoe kan ik met kleine, haalbare aanpassingen toch een verschil maken in onze afvalberg? Ik test, probeer en evalueer. Wat goed & haalbaar is, dat blijft. Omdat elk stapje telt.

Ik heb de was gedaan met noten! Of meer bepaald met schillen van noten, zeepnoten wel te verstaan. Probeer dit dus niet met walnoten ofzo.

clone tag: -365063145991413323
clone tag: -365063145991413323

 

Ik ging net een nieuwe lading van mijn super ambachtelijke Colle-wasmiddel-probeersel maken, toen ik van mijn zus een zakje wasnoten kreeg. Voor ‘the-real-zero-waste-deal’ moet je namelijk bij haar zijn.

Ikzelf test momenteel uit wat, als werkende mama in een gezin met 3 kinderen, haalbaar is. En wat aan de criteria voldoet, blijft natuurlijk.

Zoals wellicht deze noten. Want deze zijn gewoon super haalbaar in gebruik. Nog veel super haalbaarder dan het 10-minuten-wasmiddel.

Het enige ‘lastige’ eraan is, dat je ze wel ergens moet gaan kopen. En dat je ze nog niet in elke supermarkt vindt. Een zus die er teveel heeft komt dan natuurlijk goed van pas, maar anders kan je deze al zeker online vinden op www.seepje.be/.

Of op één van deze websites, Tegenwoordig vind je ze zelfs op bol.com.

Er zijn zeker ook ‘échte’ winkels (niet online dus) die ze verkopen, maar daarvoor heb ik dus wat feedback nodig van de kenners onder de lezers. Of van de zus.

IMG_20180322_181744282

Wassen dus, met noten. Hoe doe je dat dan?

Op de verpakking staat: 4 hele of 8 halve noten in het zakje doen en bij je was voegen. En that’s it.

Die kan je dan 3x gebruiken en bij je groene afval gooien.

Ik was blij om te zien dat in de verpakking eigenlijk alles zat wat ik nodig had: de zogenaamde ‘noten’ en een klein zakje.

clone tag: 4312573629349086978
clone tag: 4312573629349086978

Wist ik veel wat een hele of een halve noot was, maar ik zag wel ‘schilletjes’ en ‘bolletjes’.

Ik heb dan maar eens zo’n ‘bolletje’ opengeprutst. Dat bestond inderdaad gewoon uit 2 ‘schilletjes’. Sja, voor de kenner logisch wellicht, maar hej, je moet ergens beginnen he.

Zoals vermeld op de verpakking, kan je een geurtje toevoegen aan je was, door enkele druppels etherische olie in het bakje van de wasverzachter te doen. En normaal zit er dan ook een flesje dennenolie bij volgens de verpakking. Dat had de zus echter al in beslag genomen.

IMG_20180401_145327574

 

Ik had wel net etherische olie besteld via Leven zonder afval. Geen dennengeur, maar eucalyptus. Etherische olie kan je trouwens op veel plaatsen verkrijgen, maar adresjes zeker welkom!

Eucalyptus dus. Misschien raar voor een wasje, maar een punt voor authenticiteit dan maar he.

Noten in het zakje, het zakje bij de was, wat druppels in het bakje en draaien maar.

IMG_20180322_182629890

Het werd een ‘muntig’ wasje. Ons ‘waskot’ rook naar eucalyptus en even was ik bang dat onze was wel erg sterk zou geuren.

Maar dat viel eigenlijk heel goed mee.

De was die eruit kwam was proper en rook licht naar eucalyptus. Maar na de droogtijd op het wasrek, was die geur nog verminderd naar een ‘vleugje ‘ zoals men dat zegt.

Conclusie: als je alles in huis hebt, is de was doen echt een peulenschil (snap je’m?). Bovendien goed voor het milieu en de huid. Hypoallergeen, puur natuur en Seepje liet weten dat zelfs het plastieken zakje helemaal biologisch afbreekbaar is. (@Seepje: bedankt voor de feedback trouwens 😉 )

Wij hebben wel veel donkere was, dus wat het geeft met witte was, dat wordt nog uitgetest. En de man, die vond het nog te raar om zijn met fietsvet besmeurde broek enkel met nootjes te wassen, dus die zeurde nog even met wasmiddel.

Maar hej, stap voor stap.

Changing the world, one ‘nootje’ at a time.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn zoektocht naar haalbare en duurzame tips ’n tricks om onze afvalberg te verkleinen? Volg dan deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Wat ik voor je kan betekenen vind je op mijn website www.ontspulcoach.be.

 

3 Comments

  1. Zalig! Wij gebruiken nu een jaar zeepnoten, en we zijn er heel tevreden van. Enkel de babykaka gaat er niet altijd uit (maar na enkele wasbeurten wel). Wij hebben ook eens een zak online gekocht van 5kg. Deze kwam in een stoffen zak toe (geen plastic te bespeuren) en zal ons de volgende jaren wel dienen, aangezien we in onze testperiode met 125g hebben gewassen van kerst tot pasen (3 maanden aan 125g, 5kg = 40×125 dus 10 jaar?! Waarschijnlijk wel heel optimistisch, vooral omdat ze er doorcliegen met wat een baby als was meebrengt). Ach wel. Nootje per keer.

    Geliked door 2 people

  2. Ik weet niet of die etherische olie oke is voor witte was, maar verder klinkt het het proberen waard. Na enkele jaren zelf wasmiddel maken (soda, zeepvlokken, water) en een daardoor heel erg muf geworden wasmachine, ben ik terug naar ecover overgeschakeld. De zuurverdiende nieuwe Bosch wil ik soigneren… Maar de nootjes klinken wel goed 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s