Interview #6: Wat als je je spullen niet durft aan te raken? Een pakkende getuigenis over opruimen met OCD.

Dit interview is anders dan de andere. En hoewel alle curieuzeneus-verhalen natuurlijk telkens anders waren, er was er nog geen eentje zo broos als dit.

Het is er dan ook eentje zonder persoonlijke foto’s, maar hopelijk helpt het als een getuigenis voor anderen die ook dagelijks het gevecht met zichzelf aangaan. Of misschien zelfs jou.

Vandaag laat ik A aan het woord, en A heeft OCD. 

Dit is haar verhaal.

Me & my OCD

Mijn samenwerking met Nele begon als een zoektocht. Een zoektocht naar iemand die me kon helpen bij het opruimen. Maar niet zomaar wat opruimen.

Mijn omgeving was een rommeltje geworden, vooral mijn bureau en slaapkamer. Maar niet omdat ik chaotisch ben, nee, ik durfde gewoon niets meer aan te raken. En als je niets durft aan te raken, blijft alles liggen waar je het laat vallen natuurlijk. En stapelt het zich gewoon op.

Ik heb OCD. Of OCS in het Nederlands.

Er zijn veel verschillende vormen van OCD maar bij mij uit het zich op dit moment in mijn spullen niet durven aanraken. Daardoor waren mijn slaapkamer en bureau plaatsen geworden waar ik me eigenlijk onveilig voelde.

En daar wou ik iets aan doen. Ik ging al bij psychologen en therapeuten langs, en ik weet heel goed wat er met me aan de hand is, maar die kennis en sessies hielpen me thuis niet van de rommel af. Bovendien had de aanpak soms een tegenovergesteld effect.

En zo kwam ik bij Nele terecht.

De eerste kennismaking

De avond dat Nele aanbelde voor het intakegesprek, was ik een beetje zenuwachtig.  Ik wilde uiteraard vertellen waar ik graag hulp bij zou krijgen, maar wist niet goed hoe ik eraan moest beginnen en welke reactie ik kon verwachten.

Er zijn dan ook maar weinig mensen die mijn probleem kennen en het is ook niet iets waar je gemakkelijk over praat.

Nele merkte inderdaad dat ik graag iets wou vertellen maar niet goed wist hoe, en zei: “Flap het er maar gewoon uit, noem een koe een koe.”

Toen ik haar vertelde over mijn OCD was haar reactie de meest warme, lieve en begripvolle die ik ooit al heb ervaren. Dat alleen al deed me zoveel deugd.

“Iedereen heeft wel iets,” zei ze, en die gedachte zorgt er nog steeds voor dat ik me minder eenzaam voel.

Ik sprak met Nele af dat ik zelf zou alles zou proberen aanraken (ERP-therapie).  Hierbij is het belangrijk dat je probeert je “tegenreactie” (bv het willen wassen van je handen na het aanraken van iets dat je liever niet aanraakte) uitstelt of idealiter niet doet.

Kort na dit gesprek gingen we echt aan de slag.

Mijn opruimproces

We zijn ondertussen 3 sessies verder, en er is al zoveel gebeurd!

In de eerste sessie begonnen we met mijn kledij. Dit was toch intensief voor mij en ik was dan ook erg opgelucht dat Nele er geen probleem van maakte om de volgende sessie af te wisselen met mijn bureau.

In sessie 2 en 3 gaf Nele me dan een super systeem en overzicht voor mijn administratie (zakelijk en persoonlijk).

Er staan er nog enkele sessies ingepland, en ik zal wellicht hier en daar moeilijke momentjes hebben, maar het feit dat Nele zo rustig, vriendelijk, warm en behulpzaam is,garandeert me dat ik na afloop van onze samenwerking een heel mooi plekje voor mezelf zal hebben.

Voor mijn kamer gaan we – als alles opgeruimd is – een mooie plek voorzien voor een grote foto van iemand die heel dierbaar voor me is.  Dat doel voor ogen hebben, helpt me.

Ik kan met zeer veel trots zeggen dat ik tijdens de meeste sessies maar 1 keer mijn handen heb gewassen.  Dit is zeer, zeer weinig.

Nele haar zachte en warme aanpak helpt mij echt.  Ze zal mij nooit dwingen iets te doen, en als ik haar vraag om eens iets te tonen (bv hoe zij een voorwerp vastpakt), dan doet ze daar heel normaal over.  Dat helpt mij enorm.  Ik mag ook aangeven wanneer het eventjes teveel wordt, wat blijkbaar bij mensen zonder OCD ook kan gebeuren bij het opruimen.

Een van haar tips die me al enorm geholpen heeft is om mezelf een bril op te zetten en naar spullen te kijken zoals andere mensen dat zouden doen: spullen zien als spullen dus. Die ene tip alleen al is goud waard voor mij.

Verder hebben we ook gewoon veel plezier samen.  Ik amuseer me tijdens het opruimen.  Ik ben een vrolijke, gelukkige meid, maar zo samen kunnen opruimen maakt mij nog iets vrolijker en gelukkiger.

Meer dan een opruimproces

Samenwerken met Nele heeft me al op veel meer vlakken geholpen dan op het puur organisatorische.

Natuurlijk ben ik superblij met mijn georganiseerde bureau. Die is nu veel overzichtelijker en veel uitnodigender om administratie te doen. Ondertussen heb ik al enkele keren een vraag gekregen van onze boekhouder en kon ik telkens in een paar minuten het gewenste document vinden. Dankzij Nele zit er nu een zeer logisch systeem in de administratie én ziet het er ook goed uit.

Maar samenwerken met haar toont me ook  hoe een persoon zonder OCD met spullen omgaat.  En dat is voor mij heel waardevol en leerrijk.

Onze sessies samen hebben dus ook een therapeutische insteek voor mij en brengen me veel vooruitgang in mijn dagelijkse leven.

Ook buitenshuis ervaar ik namelijk positieve gevolgen van onze sessies. Boodschappen doen gaat makkelijker en ik ben op bezoek geweest bij iemand in wiens huis ik nog nooit geweest was.  Dit had ik een paar weken geleden gewoon ontweken.  Ook tijdens mijn werk ben ik veel vrijer.

Ik denk eigenlijk dagelijks aan Nele haar tips en hoe zij met dingen omgaat.  Dit helpt mij echt heel, heel veel, en daar ben ik haar heel dankbaar voor.  De manier waarop ze me helpt, is echt heel mooi.  Een prachtig persoon, vanbinnen en vanbuiten!

Een superdikke dankjewel, Nele, om mijn leven zoveel mooier, aangenamer, en overzichtelijker, … te maken.

Ps Het is superleuk om zo’n prachtige ‘na-foto’ te kunnen delen met je omgeving! Het is ook heel stimulerend voor anderen: zo stuurde mijn buurvrouw me gisteren een sms’je om te vertellen dat ze dankzij mij ook begonnen was aan haar bureau, en dat ze daar heel blij van werd.  En daar werd ik dan ook weer heel blij van. 🙂

En dank je wel, A, voor deze persoonlijke getuigenis!

Dat dit me helemaal warm maakt, dat spreekt voor zich. Daarom doe ik wat ik doe. Als opruimcoach mensen mogen begeleiden en hun leven mooier en gemakkelijker maken, is mijn grootste voldoening.

Ik ben A dan ook super dankbaar om deel te mogen uitmaken van haar verhaal.

Ik weet ook dat ik haar niet zal kunnen ‘genezen’, dat kan uiteindelijk enkel zijzelf. En ik weet ook dat er zeker nog moeilijke momenten zullen komen, maar ik hoop dat ze dan die veilige plek heeft waar ze zicht kan terugtrekken én natuurlijk enkele praktische tools en tips om die moeilijke momenten te overwinnen.

Dank je wel, A, voor het delen van jouw verhaal, want eenvoudig is dat niet.

Dank je wel dat ik je mocht en mag begeleiden.

Voor mij minstens even leerrijk als voor jou.

 

Sprak deze getuigenis jou aan, en zin in meer, volg dan zeker deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via een ‘like’ op mijn Facebookpagina.

Is deze blog echter herkenbaar, en wil je ook graag persoonlijke hulp in alle discretie en met alle respect? Kijk even rond op www.nelecolle.be wat ik voor je kan doen, of neem gerust contact op voor meer info.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s