Opruimen zorgt voor problemen!!

Na de Marie Kondo-hype, beginnen nu ook andere berichten de ronde te doen: kringloopcentra worden overspoeld met gedumpte spullen en textielcontainers kunnen de toevloed van zakken met miskopen niet meer aan.

Ik moet toegeven dat, toen ik als opruimcoach begon, ik me ook afvroeg wat er zou gebeuren als iedereen massaal aan het ontspullen zou gaan. Want dat is uiteindelijk wél waar ik voor pleit.

Eerlijk? Ja, als iedereen, tegelijkertijd, vol enthousiasme aan het opruimen, het ontspullen, zou gaan, dan hebben we inderdaad een logistiek probleem.

Maar opruimen, goed en bewust opruimen, voor een blijvend resultaat, dat doe je niet in 1-2-3, of een rush-van-één-maand.

En, lieve mensen, ontspullen gaat NIET om spullen dumpen en dan de lege plekken opnieuw vullen met o-waarom-niet-het-kost-toch-bijna-niets-spullen.

HEB IK DIT NODIG?

Wie al eens kwam luisteren, heeft het me wellicht al enkele keren horen zeggen, maar dan nu nog eens: goed en bewust opruimen betekent dat je even stilstaat bij wat belangrijk is, en wat je nodig hebt.

En dat verschilt van persoon per persoon, maar is meestal veel minder dan je hebt.

WAT HAAL JE IN HUIS?

Als je heel bewust aan het opruimen gaat, en dat gaat niet snel-snel (of in 1 maand je hele huis 😉 ) dan kan het volgens mij niet anders of je wordt ook heeeeeel bewust van wat er allemaal binnenkomt.

Als je net je zolder hebt leeggemaakt, heb je echt geen zin om deze opnieuw met allerlei dozen vol te stouwen. Of je kleerkast weer te vullen met koopjes die je nooit zal dragen.

WAAR GAAN DIE SPULLEN HEEN?

Ontspullen betekent spullen wegdoen. En dat geeft een opgelucht gevoel, maar dat opgelucht gevoel is snel weg als je dit ziet:

Spullen verdwijnen namelijk niet zomaar wanneer jij ze niet meer ziet. Spullen dumpen voelt dus eigenlijk helemaal niet zo goed. Ze een tweede leven geven, dat voelt een heel stuk beter. Want ja, jouw spullen (in goede staat natuurlijk) kunnen altijd voor iemand anders dienen.

En dan komen we onder andere bij de kringwinkel terecht. Of hulporganisaties die jouw spullen erg goed kunnen gebruiken.

Maar let op: kringwinkels zijn echter géén containerpark: met vuile, versleten en gebroken spullen kunnen ook zij niets meer doen. Dat zie je ook in dit filmpje: https://www.volkskrant.nl/video/ontspullen-koop-liever-betere-spullen~p64206

kringwinkel sorteren

Doe dat eens: breng eens een zakje spullen naar zo’n kringwinkel of hulporganisatie in je buurt. Je zal zien: jij en je spullen zullen met warm hart worden ontvangen. En dat voelt zo goed.

De kans is groot dat je terugkeert met je wagen vol 😉 . En nu je er eens geweest bent, hoop ik dat je zelf ook eens gaat snuisteren in een kringwinkel wanneer je een nieuw servies zoekt, of kerstversiering, of een jas, of …

AFVALBERG VERGROTEN?

Ok, tijdens het opruimen heb je inderdaad veel spullen weggebracht en zo op het eerste zicht wel de spullenberg vergroot.

MAAR!

Doordat je nu MINDER spullen zal kopen en die misschien al eens sneller zal HERGEBRUIKEN, HERSTELLEN of TWEEDEHANDS zult gaan kopen, moeten er MINDER nieuwe spullen worden gemaakt én komt er uiteindelijk MINDER op de afvalberg terecht!

HOE DOE JE DAT?

Koop spullen die je kan repareren, koop tweedehands, lokaal, geef, deel, ruil, maak, durf te vragen, durf te (laten) repareren,

Of met andere woorden: koop geen BROL! 🙂

Dus ja, als iedereen tegelijkertijd, super enthousiast aan het ontspullen gaat, hebben we een logistiek probleem. Tijdelijk toch.

Nu, zo’n, vaart loopt het wellicht niet, maar als dat onze aardbol kan redden, dan bied ik graag mijn logistieke ondersteuning aan!

En jij? Jij hebt bij deze officieel geen excuus om niet op te ruimen 😉

Veel opruimplezier! En je weet, ik help je graag 😉

Changing the world, one schuifke at a time! Deel gerust!

Graag meer motivatie, tips ’n tricks rond opruimen, ontspullen en organiseren? Volg dan deze blog onderaan deze pagina of blijf op de hoogte via mijn Facebookpagina.

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektocht om op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s