Van ‘ruim eens je koelkast op’…

Onze ‘frigo’ heeft een vriesvak en dat vriesvak zat vol ijs.
‘Ontdooien,’ zei de man.
‘Opruimen,’ zei ik.
Tot voor die dag plaatsten we eigenlijk alles ‘ergens’ in de ijskast. Groenten en fruit gingen in de lades onderin, drank meestal in de deur, maar verder deden we maar wat en keken we hoe we het best konden puzzelen.
Het gevolg: veel potjes waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verstreken was omdat het geen overzichtelijk geheel was.
Dus ik raadpleegde mijn vriend Google en vond onder andere het volgende:
  • vlees en kaas best bovenaan
  • zuivel best zoveel mogelijk tegen de achterwand
  • veel fruit en groenten hoeven niet in de ijskast
Ik vond nog veel andere tips, maar selecteerde meteen wat bij ons van toepassing was:
  • vlees en kaas: ok, komen vanaf nu – zoveel mogelijk – bovenaan
  • zuivel: melk en yoghurt die open zijn bewaren we eigenlijk in de deur, wat de warmste plek is. Die gaan er bij ons echter zo snel door, dat deze regel eigenlijk niet veel rol speelt. De gesloten pakken yoghurt en yoghurtjes/puddingpotjes voor de kinderen plaats ik nu wel zoveel mogelijk achteraan.
  • fruit en groenten: ik hou van een fris en knapperig stuk fruit, dus momenteel bewaar ik het nog steeds daar. Ook de groenten bewaren we liever nog in de koelkast. Uit gewoonte en zeker ook uit onwetendheid. Een bijkeuken hebben we niet, en het lijkt me gewoon zo raar om groenten in een kelder ‘op te sluiten’. Mij lijkt de koelkast een zonnig vakantieoord waar van zodra de deur sluit het feest losbarst tussen de limoenen en de ‘schellekes’ kaas, dus daartegenover lijkt de kelder maar een donker en naargeestig oord. Dat de koelkast donker is van zodra de deur toe is, daar denken we even niet aan 😉
  • overschotjes, champignons, eieren: komen vanaf nu in het midden van de koelkast
  • sausjes e.d. plaatste ik in de deur. Daarvoor heb ik één ‘plankje’ moeten weghalen, en toch lijk ik nu meer plaats te hebben.
O ja, die witte bak, die hadden we al en vind ik erg praktisch: daarin bewaren we al het ‘open’ beleg, dus wat op tafel moet komen als we boterhammen eten. Handig om te dekken en af te ruimen!
In de groente- en fruitlade gebruik ik nu oude wortelbakjes als ladeverdeler.
IMG_20170527_155942495IMG_20170527_160014980
Foto’s van de toestand voor de opruimbeurt heb ik niet, maar deze versie is veel overzichtelijker en duidelijker: ik zie meteen wat er nog is en wat niet.
Ik twijfel alleen nog of ik etiketjes zou voorzien voor mijn medebewoners en -bewonertjes, zodat ook zij weten wat waar hoort volgens ‘mijn’ nieuwe indeling.
Ook dit wordt vervolgd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s