“Mama, ’t werkt niet meer: de batterijen zijn leeg!”

En dan: onee, waar liggen de nieuwe batterijen nu weer? Of zijn dat de lege? Of de herlaadbare? En zijn die wel opgeladen?

Herkenbaar?

Ik kreeg de vraag van Maison Slash of ik eventueel een magische oplossing had om de batterij-chaos onder controle te houden.

Nu, magisch is ze niet, wel met een vleugje IKEA, maar vooral: het werkt! Eigenlijk kan ik met eerlijkheid zeggen dat wij doorgaans wel zicht hebben op onze voorraad batterijen.

Dé oplossing 🙂

En dit is ons systeem – of beter ‘was’, want tijdens het schrijven van dit blogje, en de research errond, bleek dat ik toch iets verkeerd deed. Lees even verder. Het komt 🙂

batterijen bewaren met GLIS van IKEA

Het is eigenlijk heel simpel: wij maken een onderscheid tussen de voorraad nog nooit gebruikte batterijen, de op te laden herlaadbare batterijen en dan een aantal reeds opgeladen exemplaren per soort.

Ik heb geen aandelen bij IKEA, of een andere overeenkomst, maar ik ben voor dit systeem enorm fan van dit GLIS-bakje. (Bij deze: Beste meneer of mevrouw IKEA, contacteer me gerust 😉 )

LEGE BATTERIJEN

Onze lege batterijen verzamelen we in zo’n Bebat-zakje, en als dat goed vol zit, gaat het mee naar school met één van de kinderen, al is de oudste meestal wel de Chinese vrijwiller van dienst.
Voor scholen betekent batterijen inzamelen namelijk een kans om punten en zo ook schoolmateriaal te verdienen, tot zelfs busvervoer.

Geen kinderen in huis, of school in de buurt? Inzamelpunten vind je o-ve-ral. (Waar? zie hier)

In de kringwinkel Teleshop in Aalst, kan je nog veel meer binnenbrengen dan enkel je oude batterijen.

TIP

Vergeet je die batterijen toch steeds mee te nemen?

Zorg voor een postvak ‘uit’. Dat hoeft geen letterlijk postvakje te zijn, maar een plaats bij je voor- of achterdeur, afhankelijk welke je het meeste gebruikt. Telkens je de deur uitgaat, kijk je of je iets kan meenemen om onderweg af te droppen.

ons postvak ‘uit’: heel vervelend als daar dingen op staan. Zo snel mogelijk meenemen dus 🙂

Wist jij dit? Ik niet!

Toen ik dit blogje wou schrijven, stelde ik me ineens de vraag: heeft het eigenlijk wel zin om batterijen op voorhand op te laden?

En daar wou ik dan natuurlijk wel het antwoord op weten.

Toen ik het antwoord zocht, via Google off course, kwam ik op de site van Bebat terecht. En daar bleek dat ik eigenlijk nog niet veel wist. En dat ik zelfs iets fout deed, oeps!

Wisten jullie dat:

 • je geen batterijen van een verschillend merk mag mengen voor gebruik? OK, geen 2 verschillende soorten, dat vond ik logisch, maar zelfs geen verschillende merken? Oeps, ik dacht dat mijn man overdreef… (sorry Sam 😉 )
 • je je batterijen steeds allemaal moet vervangen, en niet eentje? Batterijen in één toestel moeten allemaal even veel opgeladen zijn, anders riskeer je dat je batterijen veel te diep gaat ont-laden en gewoon kapot gaat.
 • batterijen eigenlijk nooit helemaal leeg zijn? Zo kan het zijn dat een batterij die je uit het ene toestel haalt, wel nog kan gebruiken voor de keukenweegschaal bvb, of de afstandsbediening, omdat die maar weinig spanning nodig hebben.

Wellicht had mijn man mij ook dat wel al eens uitgelegd, maarja, als je het zo zelf eens leest, blijft het toch beter plakken, niet? 🙂 )

 • je beter wegwerpbatterijen (niet-herlaadbare) gebruikt voor toestellen die helemaal niet veel energie gebruiken (bvb rookmelders) of die altijd paraat moeten staan (bvb. zaklamp). Deze batterijen verliezen minder snel energie. Herlaadbare gebruik je dan voor toestellen die je vaak en intensief gebruikt.
 • het eigenlijk geen zin heeft om een grote voorraad batterijen aan te leggen? Batterijen verliezen namelijk na verloop van tijd hun energie. De ene al sneller dan de andere.
 • je knoopcellen en 9Volt-batterijen (dat zijn die ‘dikke blokjes’) best afplakt wanneer je ze bij andere batterijen gooit om in te zamelen, of te bewaren? Het contact met de polen van de andere batterijen kan namelijk kortsluiting veroorzaken! (meer info lees je hier)

Dus dat deed ik wel al de hele tijd helemaal fout! Ik plakte na het lezen van deze tip ons knoopcellen op een strookje plakband. Oef, kortsluiting vermeden 🙂

Sorteerbakje voor batterijen, mét afgeplakte knoopcellen.

En dan het antwoord op mijn vraag: heeft het zin om batterijen op voorhand op te laden?

Wie mij kent zal niet verschieten, maar omdat ik het antwoord niet zwart-wit op de site vond, heb ik contact opgenomen met Bebat zelf en heel snel antwoord gekregen. Blijkt dat een zwart-wit antwoord niet bestaat, want alles hangt af van welk soort batterij je hebt. De ene loopt sneller leeg dan de andere (zelfontlading).

Maar ze lopen wel allemaal leeg. Beter is dus om je batterijen de dag zelf op te laden, maar als je meteen een andere batterij nodig hebt, in afwachting even een nieuwe, opgeladen batterij te gebruiken.

Ik denk dat ik mijn systeem toch nog wat ga aanpassen met een interim-batterij vakje (in afwachting van opladen).

En dan nog dit:

Ik ben dus even blijven plakken op de Bebat-website, en vond ook nog dit leuke weetje dat ik toch even wou delen;

Wat gebeurt met je ingezamelde batterijen?

 • 13 lege batterijen worden een modieuze brilmontuur
 • 120 lege batterijen worden een splinternieuwe gieter
 • 256 lege batterijen worden de nieuwste gsm
 • 297 lege batterijen worden een handige kookpot
 • 1.882 lege batterijen worden een verkeersbord
 • 3.132 lege batterijen vormen samen het frame van je fiets
 • 500.000 lege batterijen worden een heus vliegtuig

Cool!

Ik denk dat ik vanaf nu wel iets sneller een lading batterijen ga meegeven met de dochter naar school en niet meer wacht tot dat zakje bijna scheurt.

Meer opruim-, recycle- en organisatie-tips? Volg deze blog onderaan deze pagina of geef jezelf een dagelijkse portie motivatie via mijn Facebookpagina!

___

Ik ben Nele Colle, opruimcoach en mama van 3. Op deze blog neem ik jullie dus graag mee op mijn eigen zoektochtom op een haalbare manier meer rust en meer ruimte te creëren door minder spullen, minder drukte en minder afval.

2 Comments

 1. Ik ben aangeleerd dat batterijen in dezelfde richting moeten bewaard worden omdat ze anders sneller leeglopen (+ kant naast elkaar en – kant naast elkaar) vond je daar iets over terug?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s