Hoogsensitief: van ont-spullen naar ont-prikkelen

Hoogsensitiviteit, HSP, het kan bijna niet anders of je hebt er al over gehoord en gelezen. Het lijkt een hot topic, een hype bijna.

En juist daarom hield ik dit fenomeen bewust op afstand. Ik bedoel: hoogsensitief, is niet iedereen dat een beetje? Is het voor iedereen niet af en toe gewoon ‘te veel’?

Mijn nieuwsgierigheid won het uiteindelijk toch en ondertussen ‘schoolde’ ik mezelf toch al serieus wat bij over deze ‘nieuwe trend’.

Blijkbaar is HSP helemaal zo nieuw niet en maakte zelfs Carl Jung er melding van. (Say what?! Die is toch al lang dood?)

En blijkbaar is het antwoord op bovenstaande vragen zowel ‘ja’ als ‘nee’.  Want natuurlijk is het voor iedereen af en toe te veel, en wanneer ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, staat elke mens even ‘op scherp’.

Voor sommigen is dit echter dagelijkse kost.

Vermoeiend, slopend zelfs als er geen evenwicht is. Als er geen rustpunten zijn.

En dan denk ik dat je huis op zijn minst een rustpunt zou moeten kunnen zijn.

Echter: een huis vol spullen of een niet georganiseerd huis geeft geen rust voor wie daar juist extra nood aan heeft. Integendeel.

Het is de druppel in de overvolle emmer. De olie op het vuur.

Je moet weten:

  • elk dingetje dat niet op zijn plaats ligt vraagt bewust of onbewust je aandacht. Het schreeuwt stil: ‘Ik hóór hier niet!’. En je hoofd schreeuwt stil terug: ‘Ik doe het láááter wel! Oo-hooooit!’. prikkel!
  • elke doos op zolder, is een doos vol spullen waar je nog een beslissing over moet maken. En oja, ergens weet je hoofd dat wel, maar ja: ‘Ik doe het láááter wel! Ooit!’ prikkel!
  • elke kastdeur waarachter een zootje ongesorteerde administratie van jaaaaaaren schuilt, vreet onbewust energie. Omdat je weet dat het ooit moet. (‘Láááter!’). prikkel!
  • elke onbeschilderde muur vraagt onbewust om een likje verf. (‘Jahaaa, lááááter!’). prikkel!
  • elke doos vol ongesorteerde kinderkleertjes vraagt om een nieuwe bestemming. (‘L-A-T-E-R, láter!’). prikkel!

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is altijd wel nog iets te doen

En het is gemakkelijk te zeggen: gewoon doén! Schilder die muur, breng die kleertjes weg, maak die doos leeg, …

Maar sommige prikkels zijn niet eenvoudig weg te nemen. Als wonen-in-een-verbouwing-expert besef ik dat maar al te goed. Bovendien ontbreekt het je juist aan de energie om er iets aan te doen wanneer je overprikkeld bent.

Wanneer je echter die broodnodige rustpunten niet kan inlassen, riskeert een hoogsensitief persoon sneller in een voortdurende staat van overprikkeling te verkeren. En zijn gevolgen als burn-out en depressie niet veraf.

Alhoewel ik ervan overtuigd bent dat iedereen baat heeft bij een huis dat rust geeft, en dat iedereen die extra rommel-en-chaos-prikkels wel kan missen, denk ik dat voor een HSP nog meer.

Juist voor die mensen, die nét ietsje meer voelen, betekent ont-spullen ook nét dat ietsje meer.

Het betekent minder prikkels.

Het betekent meer rust.

Broodnodige rust.

 

En misschien ligt mijn hart wel hier.

En misschien heb jij nood aan een huis dat je rust geeft?

Ik help je graag!

 

Meer info: https://www.ontspulcoach.be/hoogsensitiviteit

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s